Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 21:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/roland-palsson/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Roland Pålsson

Förre riksantikvarien Roland Pålsson har avlidit i en ålder av 93 år. Han efterlämnar hustrun Inger och tre söner med familjer.

När Roland 1972 blev riksantikvarie var han den förste och hittills ende som inte hämtades ur kulturmiljövårdens egna led. Han hade då bakom sig en bana som chef för Sverige Radios utlandsredaktion, men framför allt som departementsråd på utbildningsdepartementet under Olof Palme där han hade hand om departementets kulturfrågor. Erfarenheterna samlade han i boken ”Det möjliga samhället. Tankar om politik och kultur” 1972 – för att nämna bara en av hans många skrifter.

Rolands tid som riksantikvarie blev betydelsefull för kulturmiljövården som stod inför en kraftfull moderniseringsprocess. Den stora musei­utredningen skulle snart komma att sjösättas vilket ledde till en decentralisering och effektivisering av kulturmiljövården. Den följdes under Rolands tid som riksantikvarie av en omorganisation av myndigheten för att den bättre skulle kunna svara upp mot kraven att ge sakkunnigt stöd till den decentraliserade organisationen. Den stora riksplaneringen där riksantikvarieämbetet fick en betydande roll pågick och avslutades under Rolands tid.

Roland kunde §med sin erfarenhet från regeringskansliet tillföra riksantikvarieämbetet ovärderliga kunskaper om statsförvaltningens funktioner. Dialogen med departementet fick en helt annan betydelse än tidigare. Det var till stor del Rolands förtjänst att anslaget till byggnadsvården efter många års ansträngningar fick ett substantiellt tillskott. Det handlade både om särskilda lånemedel och om medel till reguljär byggnadsvård. Det öppnade möjligheten för kulturmiljövården att genomföra viktiga byggnadsminnesförklaringar till skydd för Sveriges historiskt viktigaste monument.

Roland var ordförande i en rad styrelser däribland Svenska filminstitutet, Kungliga Teatern, Dansmuseet, Athen- och Rominstituten och Svenska byggnadsvårdsföreningen som han själv tog initiativ till. Roland var en stödjande och omtyckt chef med stor förhandlingsvana som aldrig satte sig själv i förgrunden. Med elegans skötte han sin monokel.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt