Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 12:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/skadespeleri-maias-melodi/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Skådespeleri Maias melodi

Hon misslyckades tre gånger med att ta körkort, men kom in på Teaterhögskolan på första försöket. ”Jag har fortfarande inte något körkort”, erkänner Maia Hansson Bergqvist.

Det var för tio år sedan som Maia Hansson Bergqvist, 20 år ung, blev antagen till Teaterhögskolan i Stockholm. Hon har teatern i blodet, mamma är skådespelerskan Catherine Hansson och pappa är regissören och manusförfattaren Rikard Bergqvist. Men det var inte förrän hon som 17-åring var tvungen att välja gymnasielinje som hon hoppade på aktörståget.

– Jag hade inte haft siktet inställt på skådespeleri, jag ville inte göra som mamma och pappa. Men när jag kände efter vad jag verkligen var intresserad av så var det ändå film och teater. Och det valet har jag aldrig ångrat.

Hon gick teaterlinjen på Södra latin i Stockholm, inte så långt ifrån där vi träffas på Kafé Fru Bellman på Södermalm.

– Jag växte upp i de här kvarteren, vi bodde bland annat på Swedenborgsgatan, berättar hon.

När vi ses har hon en dag ledigt från Dramaten där hon arbetar sedan 2013. Hon medverkar just nu i en familjeföreställning baserad på Eric Linklaters bok ”Det blåser på månen” där hon spelar mamman.

Efter Teaterhögskolan jobbade hon bland annat på Borås stadsteater, Örebro länsteater och i några fria grupper. I vår har vi kunnat se Maia i sjukhusserien ”Syrror” på TV4, fortsättning följer i höst. På bioduken har hon bland annat varit med i några svenska polisfilmer.

– Jag är också med i David Finchers filmatisering av Stieg Larssons ”The girl with the dragon tattoo” som kom 2011. Man får titta noga, jag syns en kort stund när jag tittar ut genom en dörr och jag har ingen replik. Det var spännande att få vara med, men det var inte mitt stora internationella genombrott på film, säger Maia och skrattar.

”Det blåser på månen” fortsätter att gå på Dramaten även i sommar, men då utan Maia. Hon väntar sitt första barn i augusti och är ledig den sista tiden inför barnets ankomst. Pappa heter Lucas Krüger, även han skådespelare.

– Han är snart klar med sin utbildning på Teaterhögskolan i Stockholm, säger Maia.

Hon är mammaledig från teatern resten av året, men det blir lite plats för hennes andra intresse som är musik. Musik har funnits i Maias liv sedan starten, mamma Catherine Hansson är musikalartist och sångerska. Nu samarbetar hon med musikern Stefan Johansson om ett projekt som ska bli till en skiva senare i år.

– Jag har jobbat med Stefan tidigare, bland annat i en musikföreställning på Dramaten förra våren kring gruppen Joy Divisions musik, där jazzgruppen Tonbruket stod för musiken som Stefan arrangerade, berättar Maia.

Maia har också haft lyckan att stå på Dramatens scen tillsammans med First Aid Kit i några hyllade konserter kring Leonard Cohens musik och text, de senaste 20 och 21 maj i vår.

– Nina Zanjani, som även stod för regin, och jag läste Cohens poesi, men vi fick även sjunga lite grand tillsammans med First Aid Kit. Det var fantastiskt kul.

– Jag spelade piano när jag var liten, men det är först på senare år som jag börjat ägna mig åt musik lite mer på allvar, bland annat i ett band som heter Kosmonaut/Astronaut.

Hur låter musiken du gör ihop med Stefan Johansson?

– Den är ibland ganska storslagen, men den kan även vara intim. Det är vacker musik och vi har lagt många snygga stämmor.

Vad tänker du om framtiden för dig?

– Jag ska fortsätta göra teater som känns relevant och jag önskar att världen börjar gå åt rätt håll igen. Nu skrämmer den mig.

Jag spelade piano när jag var liten, men det är först på senare år som jag börjat ägna mig åt musik lite mer på allvar,

Gratuleras till: Fyller 30 år den 16 juni.

Gör: Skådespelare, som även sysslar med musik.

Bor: Bagarmossen, Stockholm.

Familj: Pojkvännen Lucas Krüger, mamma, pappa, två småsyskon.

Förebilder: ”Det är uttjatat, men Meryl Streep är bara så fantastisk. En annan favorit är Gary Oldman.”

En vanlig missuppfattning om Maia: ”Kanske att jag är lite hemlig. Det är inte så jag känner mig i alla fall.”

Intressen: Mat, framför allt att äta. Älskar stark och syrlig mat, men äter i princip allt utom sniglar.

Lyssnar på just nu: En hel del jazz, Tonbruket inte minst.

Så firar hon födelsedagen: ”Lucas planerar något, men jag vet inte vad det blir”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt