Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/slakten-pa-sparen-raddning-fran-rok-och-dam/

FAMILJ

Släkten på spåren: Räddning från rök och dam

Papper är som bekant inte ett pålitligt material om det ska bära vidare väsentlig information genom tiderna - det vet alla som slagit upp ett gammalt sällan utnyttjat tidningslägg på Kungliga biblioteket och mötts av ett rökmoln. Det gäller också originalarkivalier av intresse i släktforskningen. Därför har restriktionerna blivit allt större när det gäller att låna hem eller låna vidare dessa handlingar. Och därför väcktes för över 50 år sedan ett förslag att de skulle filmas.

Innan frågan hann utredas kom hjälp från oväntat håll, Salt Lake City i USA. Där öppnade mormonernas trosföreställningar en möjlighet att döpa avlidna anhöriga, så kallade ställföreträdande dop. Då kom släktforskningen in i bilden, i alla länder som mormonerna kunde tänkas ha släktband till. Under mer än 20 år fotograferades över 100 miljoner dokumentsidor i Sverige.

Materialet är inte bara tillgängligt hos mormonkyrkan i skilda länder. Fullständiga kopior överlämnades till Riksarkivet i Stockholm. De omfattar det mesta av kyrkobokföringen fram till 1895, domböcker, bouppteckningar, mantalslängder och - givetvis - emigrantregister. Slutåren kan växla något för olika typer av handlingar men register finns på bibliotek. Där kan också finnas en del av dessa handlingar i vidarekopiering. Men hanteringen av filmerna i läsapparater är ju tämligen komplicerad och tidsödande. Därför blev nästa steg i utvecklingen en överföring till mikrokort.

HANS WOLF