Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Stig A Nilsson. Legendarisk DN-fotograf

Pressfotografen Stig A Nilsson har som tidigare meddelats avlidit 73 år gammal. Hans närmaste är hustrun Lollie, barnen Martin, Eva och Lena med familjer.

Från sitt hemlandskap Skåne, där han började sin yrkeskarriär vid lokaltidningarna, kom han 1955 till Dagens Nyheter. Där stannade han i hela fyrtio år, fram till sin pensionering. Han tillhörde en grupp unga fotografer som med början på 1960-talet deltog i en stark vidareutveckling av DN:s traditionellt goda bildjournalistik.

När en ny redaktionsledning tillträdde 1963 blev Lennart Persson chef för bildredaktionen, som samtidigt fick större resurser. Bilderna gavs växande utrymme och en mer framskjuten placering i tidningen. Dessutom flyttade fotograferna fram sina positioner i den interna debatten om arbetets inriktning. Stig A Nilsson, driven yrkesman, alltid engagerad i sitt arbete och öppen för nya idéer, deltog med entusiasm i denna process. Han tillhörde också dem som alltid använde sig av de senaste nyheterna inom fototekniken. När färgfotograferingen tog fart inom dagspressen tillhörde han pionjärerna på området. Och under hela karriären använde han sig av den mest moderna tekniken som stod till buds.

I sin yrkesutövning var han perfektionist. Oavsett om det gällde rutinuppdrag hemma i Stockholm eller stora reportage på olika håll i världen strävade han efter att ta den absolut bästa bilden och han gav sig inte förrän han kände sig nöjd. Hans noggrannhet parad med envishet var legendarisk. Presidenter och statsministrar, idrottshjältar och filmstjärnor, 50-årsjubilarer och brudpar, alla fick de snällt hålla sig på plats till dess Stig A var färdig. "En bild till", ropade han i regel när alla trodde att fotosessionen var avslutad.

Det kunde hända att tålamodet sviktade både bland fotoobjekten och de reportrar som arbetade tillsammans med Stig A. Men när bilderna kom i tidningen uppskattade alla hans ansträngningar. Bland dem han tyckte om att fotografera var Tage Erlander. "En fin karl, som aldrig blev otålig" - det var hans omdöme om statsministern. När kung Gustav VI Adolf för första gången besökte Harpsund var Stig A på plats och förevigade kungen och värden under den obligatoriska roddturen i den berömda ekan. Det var en av hans många bilder som blev klassiska.

En av Stig A:s egenheter var hans faiblesse för stegar. Han tyckte om att kliva upp och skaffa sig överblick över de situationer han skulle skildra för att sedan kunna använda intressanta kameravinklar. Som ung i Skåne lär han ha kört runt med en stege på taket till sin lilla Volkswagen. Längre fram i livet bar han gärna med sig en behändig, hopfällbar stege, som han använde i trängda lägen, ofta till omgivningens stora förvåning.

Han gjorde en mängd reportageresor runt om i världen tillsammans med skrivande journalister som alltid kunde räkna med en helhjärtad och högprofessionell insats från sin arbetskamrat, inte minst under komplicerade och farliga uppdrag i olika krishärdar. Periodvis arbetade han för tidningens tidigare söndagsbilaga med stora artikelprojekt. Ett av hans specialområden var båtar av alla slag. Han deltog bland annat i flera reportageresor på kanaler och floder i Europa.

Antalet bilder, som Stig A tog för DN måste räknas i tiotusental. Han bar sina tunga kameraväskor genom decennierna med mestadels gott humör. Men han blev ordentligt arg när någon försökte stoppa eller försvåra hans arbete. Och det hände inte sällan. Den som skriver dessa rader minns honom från ett reportage i Nordirland. Under kravaller mellan katoliker och protestanter hamnade Stig A mitt i frontlinjen. Hårt trängd steg han som vanligt upp på en stege och började fotografera under ljudliga och hotfulla protester från båda sidor. Men Stig A skrek tillbaka - delvis på skånska - och gav sig inte förrän polisen ingrep. Då hade han redan säkrat bilder för sina uppdragsgivare, Dagens Nyheters läsare.

HANS-INGVAR JOHNSSON