Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/torsten-stalnacke/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Torsten Stålnacke

Vår fjällvän Torsten Stålnacke har hastigt avlidit, 78 år gammal, på terrassen till sitt egenhändigt byggda hus i Sälens by. Han efterlämnar närmast sambon Marianne och den gemensamma dottern Susanne med familj.

Torstens öppna och optimistiska personlighet imponerade stort på oss. Vi lärde känna honom under många års vintersemestrar på pensionat Pelikanen som han renoverat och drev tillsammans med Marianne i Sälen. Hans goda kökshandlag och humoristiska berättarförmåga gjorde middagarna till ett njutbart nöje.

I unga år tjänstgjorde Torsten som engagerad FN-soldat i Kongo och på Cypern med furirs grad. Under Kongokonflikten 1961 blev Torsten allvarligt skottskadad av en rikoschett i nedre delen av ansiktet i samband med en hjältemodig stridsinsats då han försvarade en flyktinganläggning mot ett gerillaanfall. Under dramatiska omständigheter kunde han transporteras och få krigskirurgisk vård på plats.

Därefter genomgick han ett stort antal plastikkirurgiska och oralkirurgiska ingrepp under drygt ett års vårdtid på Karolinska sjukhuset i Solna. Under denna tid träffade en av oss under sin utbildning den modige patienten och redan då gjorde Torsten ett oförglömligt intryck. Han kom att belönas för sina militära insatser med flera medaljer, senast under maj månad i år under en högtid på Karlbergs slott.

Främst minns vi Torsten som en naturmänniska. Han var född i Svappavaara, där han senare byggde ett fritidshus, och både i Sälenfjällen och i nordligaste Sverige hade bärplockning, fiske och jakt stor betydelse i hans livsstil. Många var hans historier om långa äventyrliga vandringar över myrar och fjäll med ryggsäcken fylld med upp till 20 kilo hjortron eller blåbär. Han vägledde oss stadsbor frikostigt med råd och ritade kartor över de bästa ställena för hjortronplockning. Genom hans dagliga orienterande naturutflykter kunde han ange för oss när det var dags för plockning.

Torsten var fysiskt stark, något han tränat upp i natur och FN-tjänst. Med yxa kunde han bearbeta stockar till knuttimrade hus och i fjällen var han outtröttlig under långa vandringar med tung packning. Vi minns hans glada, hjälpsamma, intressanta och vänfasta person under många stunder tillsammans. Han fördjupade vår känsla för Sveriges enastående fjällnatur.

Vännerna

Jarl och Kristina Hägglund

Klas Göran och Ingrid Brege

Lars-Olov och Marianne Allard

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt