Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/trivs-bra-utanfor-buren/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Trivs bra utanför buren

Svenska folket bänkade sig i tv-sofforna för att se Tre Kronor bli världsmästare i ishockey två år i rad i början av 90-talet. I vintras gjorde Tommy Söderström, en av guldhjältarna, bejublad tv-comeback – i ”Mästarnas mästare”.

Många följde Tommy Söderströms finalkamp mot Thomas Ravelli, en kamp där Tommy till slut fick ge sig, men det verkar inte bekomma honom ett par månader senare.

– För mig var det inte viktigt att vinna. När jag åkte ner till Kroatien var jag glad att bara vara med och Ravelli var bättre än jag i finalen, säger Tommy Söderström ärligt.

– Jag tycker att det var askul att det blev en drömfinal mellan oss, två lagidrottare som båda var avdankade målvakter, säger han och skrattar när vi ses över varsin bulle på ett kafé nära Stureplan. Tommy dricker mineralvatten. Kaffe är inte aktuellt. Det är bullen som är det viktiga. Han väljer ut den sliskigaste och berättar att han har ett enormt sockersug.

– Jag käkar snarr varje dag, säger han.

Smågodis ska det vara, helst chokladdoppade sockerbitar.

När Tommy Söderström, som avskyr att laga mat, berättar om sin kosthållning är det tur att inte någon dietist är närvarande.

– Jag vet att det inte är nyttigt, men jag håller i gång och spelar badminton flera gånger i veckan. Sedan blir det en del promenader även om det inte är som när Roffe levde.

I ”Mästarnas mästare” berättade Tommy Söderström om Roffe, golden retrievern som följde honom överallt. Roffe dog förra våren, tolv år gammal och när mästarprogrammet spelades in i september hade Tommy Söderström svårt att prata om hunden, som döpts efter en annan framgångsrik Djurgårdsmålvakt, Rolf Riddderwall.

– Jag ska skaffa mig en ny vovve nästa år. En golden från samma uppfödare i Söderköping, säger han och skiner upp. Nu känns det bra igen, men det senaste året har känts helt värdelöst. Det har varit asjobbigt att inte kunna gå ut på promenad eftersom jag inte har orkat träffa alla mattar och hussar.

Tommy Söderström har fått många rubriker under sina år som hockeyspelare. Särskilt efter VM-gulden då han tvingades till flera hjärtoperationer. Han drabbades av WPW, Wolff-parkinson-White Syndrom. Enkelt uttryckt hade han en extranerv i hjärtat mellan kammaren och förmaket. Först vid femte operationen kunde man konstatera ett lyckat resultat. Det var en jobbig tid för Tommy, som tvingades till flera månaders vila, något som är svårt för en som är van att vara i gång – oavbrutet.

Efter tio år som proffs på andra sidan Atlanten valde Tommy Söderström att flytta hem 1997. Han skrev ett femårskontrakt med sin gamla klubb Djurgården, men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Tommy sa upp sig efter två år vilket resulterade i nya rubriker. Hur kunde han tacka nej till flera miljoner per säsong?

– Jag var andrekeeper (reservmålvakt) och tröttnade helt enkelt. Passionen för hockey var slut. Det var inget svårt val, säger Tommy Söderström, som inte vill beskrivas som ishockeyspelare. Det är historia.

Så hur titulerar du dig i dag?

– Några brukar kalla mig daytrader, men det stämmer inte. Jag har hållit på med aktier i 20 år. Kalla mig penningplacerare, säger han.

Sover du gott om nätterna?

– Absolut. Jag sysslar mest med hedgefonder där det är låg risk.

Han berättar att många ondgör sig över att han inte har något ”riktigt” jobb, men det bekymrar honom inte det minsta.

Så hur ser din dag ut?

– Jag går upp vid åtta, käkar frulle, lirar badminton ett par timmar. Sedan är det lunch och efter det kollar jag börsen och sen är dagen slut. Okej, alla dagar är kanske inte roliga, men jag har mycket tid över att umgås med mig själv. Det gillar jag. Dessutom snackar jag mycket i telefon. Jag trivs jättebra med mitt liv.

Det enda som saknas är en ny ”Roffe”, men det är bara en tidsfråga.

Jag tycker att det var askul att det blev en drömfinal mellan oss, två lagidrottare som båda var avdankade målvakter.

Tommy ­Söderström

Gratuleras till: Fyller 45 år den 17 juli.

Yrke: Före detta ishockeymålvakt, numera penningplacerare.

Främsta hockeymeriter: Världsmästare 1991 och 1992, VM-silver 1993, svensk mästare med Djurgården 1991 och 2000.

Familj: Föräldrar, bror och sambo.

Bor: Parhus i Älta och sommarhus i Stockholms skärgård.

Intressen: Spel och dobbel. Spelar golf regelbundet och badminton minst tre gånger i veckan, oftast fem om han har någon att spela med.

Äter helst: snabbmat och kyckling.

Last: Smågodis.

Firar: Som vanligt – inte alls.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt