Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 21:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/veckans-ord-pengar-vi-alskar-pengar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

VECKANS ORD/Pengar: Vi älskar pengar

Fördömandena av Percy Barneviks rofferi andas en egendomlig tillfredsställelse. Det är härligt att få förfasa sig, särskilt över någonting som man själv skulle ha kunnat göra sig skyldig till, men inte kunnat, lyckats eller hunnit göra. Eller gjort, fastän i mindre skala.

En projektionsfigur är precis vad höjdarna inom näringslivet behöver, någon som får bära de girigas samlade skuld. Alla som nu stämmer in i det ramaskriket känner sig plötsligt lite bättre, lite lättare; gemenskapen är stor bland de rättrådiga.

Men är det verkligen pengar som är Barneviks motiv för det monstruösa "avgångsvederlaget"

Jag tror inte det, han behöver inte mer pengar. Om han ställde upp för en intervju - vilket han inte kommer att göra - skulle han kanske berätta en helt annan historia, en historia om maktkamp där han förlorat och där en vikande lönsamhet försvagat honom.

Kanske var det östutvidgningen som man var oense om, kanske uppskattades inte Barneviks attack på Europas tullmurar mot u-världen till fullo i alla kretsar. Eller också var det något annat, som vi aldrig får veta eller som vi får veta först när alltsammans blivit historia.

Kanske hade han tänkt att etablera sig som en ny Soros med hjälp av sin miljard och bedriva välgörenhet i stor skala, vad vet man. Det hade legat i linje med hans engagemang och intressen.

Att förklara saken med en alldeles exceptionell girighet hos just Barnevik verkar inte intelligent, särskilt inte som alla reflexmässigt just nu hetsar fram i det spåret.

I stället för att detronisera Barnevik med hjälp av hemmagjord psykologi bör man titta på gruppens dynamik. Lika lite som man kan förklara "helt vanliga mäns" bestialitet i krig med den enskildes personlighet går det att förklara helt vanliga företagsledares penninghunger med deras personliga egenskaper.

Titta inte på Percy Barnevik, titta på kulturen runt omkring honom! Detta absolut inte sagt för att frita honom från hans eget ansvar i sammanhanget, bara för att över huvud taget begripa vad som skett.

Det finns en manlig företagsvärld där några nyckelord tycks vara hemlighetsmakeri, slutenhet, ömsesidig lojalitet inom gruppen, ryggdunkarmentalitet (man skyddar och gynnar alltid varann och släpper aldrig in någon utomstående i kretsen), pengar och makt.

Att Jacob Wallenberg och resten av styrelsen i Investor nu säger sig inte känna till vad som skett är lika beklagligt vare sig det är sant eller ej. Det är dock i den subkultur, där ett sådant här avtal över huvud taget kan tecknas, som förklaringen finns.

I Bibeln ställs pengar och kärlek ofta mot varandra, som två motsatta krafter. Kärlek är oegennytta och inlevelse i andra, pengar inkrökthet och mänsklig isolering. Och pengarna själva, de flyger i väg som fåglar, säger Ordspråksboken.

Tomhänta föds vi och tomhänta skall vi gå ur denna värld, påminner Paulus i första Timotheosbrevet. Ja, just därför. Just därför älskar vi pengar så mycket.

Kerstin Vinterhed

Chef för Familjeredaktionen

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt