Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 01:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/familj/visans-vanners-stipendium/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Visans Vänners stipendium

Samfundet Visans Vänners stipendium för 2005 har tilldelats sångaren och viskompositörenOve Engström,Hässelby ”för ett långt, troget och engagerat arbete för att främja den svenska visan samt för egna tonsättningar och uppskattade visprogram i radio”, som det heter i motiveringen.

Ove Engström är sångare och viskompositör, född 1940 på Kungsholmen i Stockholm, bosatt i Hässelby i västra Stockholm. Han har varit yrkessångare sedan 1972. Hans första skiva gavs ut 1973, och hette ”Visor och sånger på mitt sätt”. Sedan dess har han gjort över 6 000 viskonserter runt om i landet, medverkat många gånger i radio och teve och spelat in 20 skivalbum.

Som soloartist har Ove Engström främst blivit uppmärksammad för sin förmåga att tolka och tonsätta svenska visdiktare, framför allt Nils Ferlin. Två av hans skivalbum är helt ägnade den magre poeten från Filipstad. Ove Engströms kanske mest kända Ferlintonsättningar är ”Barfotabarn” och ”Cirkus”, men han har också tonsatt okända Ferlindikter som ”Katten i Penningby”, Nils Ferlins ”Ölandsvals” och ”Visa för vilsna barn”.

Varje vecka, sedan 11 år tillbaka, hörs Ove Engström också i radio, i hans eget program ”Valle Vikings Visbar” i Radio Viking, 101, 4 MHz som numera även sänds på internet. Där gästas han då och då av visans kändisar och legendarer, men framförallt så får visans doldisar och debutanter chansen att för kanske första gången höras i radio.

Ove Engström har belönats med flera utmärkelser, bland andra Nils Ferlin-sällskapets Trubadurpris, SKAP:s Ejnar Westling-stipendium och Albert Engström-priset.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt