Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 11:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/gymnasieguiden/5-studieknep-1-planering-for-att-klara-av-gymnasiestudierna-kravs-planering-skriv-ner-vad-som/

Nyheter

5 studieknep 1 Planering. För att klara av gymnasie­studierna krävs ­planering. Skriv ner vad som behöver göras i en kalender. Då får du bättre kontroll och kan utnyttja tiden mer effektivt. 2 Sätt upp mål. ”Det är viktigt att ha både kortsiktiga och långsiktiga mål”, säger special­pedagogen Maria Sörgjerd. Om man inte har något mål med ­läxläsningen är det svårt att hitta ­motivationen. Sätt upp ett högt mål med flera lättare delmål längs vägen.3 Hitta just din studieteknik.Alla människor är olika. Vissa lär sig bäst av att läsa böcker, andra av att lyssna på lärare. Tänk efter vilka inlärningsmetoder som passar just dig bäst.4 Läs effektivt. Man kan spara mycket tid genom att läsa på rätt sätt. Börja med att läsa rubriker, faktarutor och eventuella ­sammanfattningar innan du ger dig på själva huvudtexten. Då får du snabbt ett grepp om innehållet och det blir lättare att sätta sig in i materialet.5 Fira framgångarna. Man ska inte glömma bort att fira när det går bra. Har du jobbat hårt för att nå ett bra resultat är det också viktigt att koppla av efteråt. Gå på bio eller ät en glass med kompisarna!

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in