Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/gymnasieguiden/ditt-val-i-atta-steg-1-bestam-forst-om-du-vill-ga-ett-hogskoleforberedande-program-eller-ett/

Nyheter

Ditt val i åtta steg 1 Bestäm först om du vill gå ett högskole­förberedande program eller ett yrkesprogram. Om du vet det blir valet lättare sen.2 Nästa steg är att sortera­ mellan de sex högskoleförberedande programmen och de tolv yrkesprogrammen som finns. Välj sedan inriktning.3 Ta reda på vilka skolor som erbjuder den ­inriktningen. Är det en friskola eller en kommunal skola? Vad passar dig? Fråga runt omkring dig för råd.4 Ta reda på dina utvalda skolors betygssnitt ­(se länktips här intill) och hur många elever som verkligen avslutar sin utbildning, det kan säga något om undervisningens kvalitet.5 Besök skolorna! Under hela hösten och våren kommer de flesta skolor att ha öppet hus-dagar. Datum hittar du på respektive skolas hemsida. Träffa studievägledare och elever som pluggar där, ställ frågor.6 Gör ditt ­första val. Ta in tips och råd men det ­viktigaste är att du i slutändan väljer ­efter dina egna intressen. Observera att olika skolor har olika sista ­ansökningsdag.7 Tänk på att det är ­betygen på våren i 9:an som avgör om du kommer in på den linje som du har sökt, inte höstens betyg.8 Kom ihåg att ditt ­gymnasieval inte är livsavgörande.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in