Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-23 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/hogskoleguiden/plugga-till-lakare-i-danmark-har-ar-de-basta-tipsen/

NYHETER

Plugga till läkare i Danmark – här är de bästa tipsen

Konkurrensen om platserna på läkarprogrammet har hårdnat på senare år. Läkarstudenten Steve Lu går elfte terminen på läkarprogrammet i Odense och här är hans bästa tips för hur du ska gå till väga för att få en plats på någon av utbildningarna i Danmark: 1 Läkarutbildningen erbjuds på universiteten i Köpenhamn, Århus, Odense och Ålborg. Varje år påbörjar cirka 1 400 studenter sin utbildning på nämnda lärosäten. Ansökning sker en gång årligen. 2 Från och med i år sker all ansökning elektroniskt på www.optagelse.dk. Som svensk saknar du danskt personnummer och därför måste du registrera din e-postadress innan ansökningen kan börja. När hela ansökan är ifylld sänds en utskrift för varje vald utbildning till respektive universitet. 3 För att vara behörig ska du ha läst svenska B, engelska C, matematik E, fysik B och kemi B. Under 2012 krävdes som lägst ett betygssnitt på 19,77 och som högst 19,87 för att bli antagen. 4 Urvalet sker i två kvoter. I kvot 1 ligger endast slutbetyg utan komplettering till grund för urvalet. I kvot 2 sker en samlad bedömning av varje students kvalifikationer och erfarenheter. Vissa universitet kräver även cv och motivationsbrev. 5 Bonus för tidig studiestart ges till studenter med avgångsbetyg från 2011, 2012 och 2013. Det innebär att betygssnittet räknas om till dansk betygsskala och därefter multipliceras det med 1,08. Detta gäller bara för kvot 1. 6 Reservplatser tilldelas ett begränsat antal studenter. Om du inte erbjuds en plats på utbildningen under året du ansöker garanteras du en studieplats på lärosätet till nästa års ansökning.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.