Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/hogskoleguiden/plugga-till-lakare-i-danmark-har-ar-de-basta-tipsen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Plugga till läkare i Danmark – här är de bästa tipsen

Konkurrensen om platserna på läkarprogrammet har hårdnat på senare år. Läkarstudenten Steve Lu går elfte terminen på läkarprogrammet i Odense och här är hans bästa tips för hur du ska gå till väga för att få en plats på någon av utbildningarna i Danmark: 1 Läkarutbildningen erbjuds på universiteten i Köpenhamn, Århus, Odense och Ålborg. Varje år påbörjar cirka 1 400 studenter sin utbildning på nämnda lärosäten. Ansökning sker en gång årligen. 2 Från och med i år sker all ansökning elektroniskt på www.optagelse.dk. Som svensk saknar du danskt personnummer och därför måste du registrera din e-postadress innan ansökningen kan börja. När hela ansökan är ifylld sänds en utskrift för varje vald utbildning till respektive universitet. 3 För att vara behörig ska du ha läst svenska B, engelska C, matematik E, fysik B och kemi B. Under 2012 krävdes som lägst ett betygssnitt på 19,77 och som högst 19,87 för att bli antagen. 4 Urvalet sker i två kvoter. I kvot 1 ligger endast slutbetyg utan komplettering till grund för urvalet. I kvot 2 sker en samlad bedömning av varje students kvalifikationer och erfarenheter. Vissa universitet kräver även cv och motivationsbrev. 5 Bonus för tidig studiestart ges till studenter med avgångsbetyg från 2011, 2012 och 2013. Det innebär att betygssnittet räknas om till dansk betygsskala och därefter multipliceras det med 1,08. Detta gäller bara för kvot 1. 6 Reservplatser tilldelas ett begränsat antal studenter. Om du inte erbjuds en plats på utbildningen under året du ansöker garanteras du en studieplats på lärosätet till nästa års ansökning.

Nästan 30 000 pluggade i andra länder

Läsåret 2011/2012 studerade 27 700 svenska studenter utomlands.

Svenska studenter som studerade utomlands i utbytesprogram ökade under läsåret med 12 procent.

Antalet studenter som åkte på egen hand ökade med 4 procent jämfört med året innan.

De senaste tio åren har Australien, Spanien och Frankrike tappat studenter medan antalet ökat i Polen, Danmark, Kina och Japan.

Källa: Universitets- och högskolerådet

För att du ska kunna få studiemedel för studier utomlands måste utbildningen du ska gå vara godkänd av Universitets- och högskolerådet eller av CSN.

Vid studier utanför EES och Schweiz måste du studera på heltid i minst 13 veckor. Vid studier inom EES och Schweiz måste du studera i minst 3 veckor. Källa: CSN

Hit åkte de flesta svenskarna

Länder som tog emot flest svenska studenter läsåret 2011/2012:

1. USA 5 150

2. Storbritannien 5 140

3. Danmark 2 000

4. Australien 1 550

5. Frankrike 1 330

6. Spanien 1 320

7. Polen 1 230

8. Tyskland 960

9. Norge 800

10. Kina 760

Källa: Universitets- och högskolerådet

Vad gör en läkare?

Som läkare träffar du patienter med olika besvär. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken specialitet du väljer. Några av de vanligaste är allmänmedicin, internmedicin, kirurgi och psykiatri.

Vad för slags jobb kan du få?

Ungefär 80 procent av alla läkare är anställda av landsting och kommuner. Övriga arbetar privat, som företagsläkare eller inom forskning och undervisning.

Vilka kurser läser man?

Teoretiska kurser i till exempel farmakologi, kirurgi, patologi och fysiologi varvas med handledd tjänstgöring på sjukhus och vårdcentraler.

Vilken behörighet krävs?

Grundläggande behörighet samt biologi B, fysik B, kemi B och matematik D.

Var finns utbildningen?

Vid universiteten i Lund/Malmö, Linköping, Uppsala, Örebro, Göteborg, Umeå samt vid Karolinska institutet i Stockholm.

Hur lång är utbildningen?

I Sverige 11 terminer, sedan följer allmän tjänstgöring, AT, som normalt är mellan 18 och 21 månader. Efter avslutad AT görs specialisttjänstgöring som är minst 5 år lång. Den totala studietiden blir ungefär 12 år.

Ingångslön:

För en AT-läkare är medianlönen cirka 28 000 och för en ST-läkare cirka 39 000 kronor. Lönen är individuell och förhandlas fram vid anställning.

Arbetsmarknad:

I balans.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt