Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Utlandsstudier – fixa själv eller ta hjälp

Att studera utomlands berikar inte bara betygen och ditt cv. Det är en utmärkt möjlighet att knyta nya kontakter, se världen eller bara fly Sverige ett tag.

Varje år läser drygt 25 000 studenter vid ett universitet utomlands. En del åker som utbytesstudenter från sin svenska högskola, men de flesta fixar allt på egen hand.

För den som vill ha hjälp att ordna sina utlandsstudier är Erasmus+ ett bra alternativ. Det är ett EU-finansierat utbytesprogram för den som vill studera alltifrån tre månader upp till ett år. Nackdelen med Erasmus+ är att den sökande blir begränsad till de universitet som har samarbeten med det egna universitetet. Studenten måste alltså först och främst vara aktiv vid ett svenskt universitet eller en högskola.

Fördelen är att man slipper dyra terminsavgifter och det finns möjlighet att få stipendium från europeiska kommissionen. Storleken på det varierar mellan 3000 och 4000 kronor per månad.

För en så kallad freemover, en som fixar allt på egen hand, kan det bli dyrare att studera utomlands. Men valmöjligheterna är betydligt fler då en freemover är fri att själv bestämma vilken utbildning han eller hon är intresserad av och var i världen studierna ska genomföras.

Men med frihet kommer ansvar. Den som vill ordna utlandsstudierna själv kan räkna med upp till ett års förberedelser, i form av research, ansökningar, översättning av betyg och visumansökningar. Som utbytesstudent via Erasmus eller något annat utbytesprogram får man hjälp med översättning av betygen och de blir automatiskt giltiga i Sverige.

Men bara för att freemovern sköter det mesta själv innebär det inte nödvändigtvis att hon eller han blir utan studiemedel. CSN beviljar stöd för studier utanför EU om de är på heltid, minst 13 veckor långa och är erkända av universitets- och högskolerådet, eller har så kallad godtagbar standard. Det sistnämnda kan exempelvis innebära att utbildningen är godkänd av en studiemyndighet i landet där den hålls, eller att den redan ingår i ett utbyte med ett svenskt lärosäte.

Utländska universitet tar, till skillnad från svenska, oftast ut en terminsavgift för den studerande. Som utbytesstudent från ett svenskt lärosäte slipper man den avgiften, men en freemover kommer att behöva stå för den själv. Ett sätt att finansiera avgiften kan vara via stipendium.

Kommuner och länsstyrelsen i din region har ofta listor på sökbara stipendier och vilka krav den sökande måste uppfylla. Det går också att kontakta en stipendiekonsult eller lärosätet som håller utbildningen och fråga om de har stipendier för utländska studenter.

1. Börja i tid

Att plugga utomlands är ett stort beslut som kräver mycket research och förberedelser. Bland annat kan du behöva ordna med uppehållstillstånd, visum eller finansiering.

2. Ta hjälp om du behöver

Det finns flera utbytesprogram för studier utomlands. Det vanligaste är europeiska kommissionens program Erasmus+. Utöver det finns också Nordplus, Linnaeus-Palme, Minor field studies och Asem-Duo. Vilket program du väljer beror till stor del på var i världen du vill studera.

3. Ha koll på pengarna

Oavsett om du är freemover eller går via ett utbytesprogram kan utgifterna bli stora. Undersök dina möjligheter till studiemedel i god tid och gör en budget för studieperioden. Många gånger finns det bidrag och stipendier att söka som utlandsstudent.

4. Kolla din försäkring

Studerar du i ett EU- eller EES-land har du samma rätt till sjukvård som en medborgare, så länge du har ditt europeiska sjukförsäkringskort med dig. Det går att beställa hos Försäkringskassan. Studerar du utanför EU kan du behöva en privat sjukförsäkring. Kolla med ditt försäkringsbolag och skolan du ska studera på.

5. Översätts betygen?

Via utbytesprogrammen är det sällan problem med betygen. Men för den som ordnar studierna på egen hand kan problem uppstå. Se till att skolan du läser vid är godkänd i Sverige och att betygen och meriterna du får kan översättas till det svenska skolsystemet.