Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 16:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/aklagaren-vi-hade-en-kort-relation-denckers-forhallande-till-tingstroms-sambo-vackte-hatet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Åklagaren: "Vi hade en kort relation". Denckers förhållande till Tingströms sambo väckte hatet

Av Ulrika By

Sigurd Dencker, snart 68 år gammal, påstår att han i dag lever ett lugnt och tillbakadraget liv.

Strax efter att advokat Pelle Svensson i onsdags pekade ut honom som en av grundorsakerna till att Lars Tingström beordrade mordet på Olof Palme åkte han på en nöjestripp till Helsingfors.

I går fredag kom han hem.

- Jag är pensionär, jag ger fan i det mesta numera, säger han till DN strax efter sin hemkomst.

Vad han tycker om Lars Tingström vill han behålla för sig själv, det Pelle Svensson säger tar han ingen hänsyn till och han överlåter med varm hand åt andra att bedöma vad advokatens uppgifter står för.

Samtidigt medger han att "det kunde vara roligare".

- Jag kan inte påstå att jag går helt oberörd ur det. Men nästan, säger han.

Och faktum är att Sigurd Dencker, dåvarande chefsåklagare vid åklagarmyndigheten i Nacka, kom att personifiera det dokumenterade hat som Lars Tingström kände mot svenska myndigheter och det svenska rättssamhället.

Den 30 november 1979 dömdes Tingström till fem års fängelse för bombattentatet mot sin före detta kollega. Åklagare var Sigurd Dencker och hans huvudvittne var Lars Tingströms dåvarande sambo. 1980 sänkte Svea hovrätt straffet till fyra års fängelse.

Först sex år senare, 1985, avslöjades att Dencker haft ett förhållande med kvinnan. Enligt Pelle Svensson handlade det om ett varaktigt förhållande som pågick under minst ett par år.

- Vi hade en relation efter att domen föll 1979 och cirka fyra veckor framåt. Ingenting annat. Mer vill jag inte säga om den saken, kommenterar Sigurd Dencker.

Lars Tingström hade då vid tre tillfällen begärt resning i målet med hänvisning till att Dencker skulle ha varit jävig vid förhandlingarna i hovrätten. Riksåklagaren, RÅ, avslog var och en av dem.

I samband med att

uppgifterna blev kända 1985 visade det sig att RÅ känt till Denckers förhållande till Tingströms före detta sambo sedan 1982. Då hade Dencker - efter att hans villa i Orminge totalförstörts vid ett sprängattentat - berättat för både RÅ och polisen om sin relation till kvinnan. Han misstänkte själv att den var motivet till att Tingström skulle ha utsatt honom och hans familj för sprängningen som dessutom tog livet av den 17-årige pojkvännen till Denckers dotter.

"Vi tog utomordentligt allvarligt på uppgifterna. Men vi hade inga lagliga möjligheter att ingripa eftersom tjänsteförseelsen var preskriberad", sa dåvarande riksåklagare Magnus Sjöberg till DN i samband med avslöjandet. Men han ansåg inte att den uppseendeväckande relationen på något sätt påverkat målets utgång. Samma uppfattning hade Högsta domstolen, HD, när den prövade frågan 1986.

Strax innan detta

hade RÅ anmält sig självt till justitiekanslern som genast inledde en granskning av RÅ:s handläggning av ärendet. JK Bengt Hamdahl friade - men inte utan att kommentera ärendet i skarpa ordalag:

"En händelse av detta slag medför en nästan obotlig skada på tilltron till rättsväsendet och jag har full förståelse för att allmänheten reagerar kraftigt när saken blir uppenbarad", skrev han i sitt beslut.

1988 fick dock Lars Tingström resning efter att HD återigen prövat saken.

Resningen gällde dock bara en åtalspunkt: den om brevbomben till affärsbekanten 1977. Då satt Lars Tingström redan i fängelse efter att han 1985 dömt till livstids fängelse för två mord och bombattentaten mot Denckers villa, skatteskrapan på Söder samt mot kronofogdemyndigheten i Nacka. Han friades för brevbomben och sprängningen mot skatteskrapan i november 1990.

Och Sigurd Dencker - han gick formellt sett prickfri ur hela affären. Hur han känt påstår han att han inte har något minne av.

- Det enda jag vill hävda, det är att den fällande domen var riktig. Och det hävdar jag fortfarande.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt