Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 21:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/falskt-miljohafte-pr-jippo-kommunala-chefer-rasar-mot-greenpeacekampanj/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Falskt miljöhäfte PR-jippo. Kommunala chefer rasar mot Greenpeacekampanj

Av GERT SVENSSON

Enligt en broschyr som har delats ut till 50 000 hushåll i Norrköping, Jönköping och Karlstad ska dessa kommuner göra sig kvitt kärnkraften redan till år 2000. För att lyckas ska de spara el och hårdsatsa på vindkraft, solvärme och biobränslen.

Men broschyren är ett PR-jippo av Greenpeace. Och bluffen kan sluta i en rättssal.

Björn Carlsson, chef för Energiverken i Karlstad, är mycket upprörd över att Greenpeace har utnyttjat kommunens namn i sin pamflett:

- Det är falskt och ynkligt att inte själv stå för sin propaganda. Vi kommer sannolikt att vidta rättsliga åtgärder.

Broschyren ser vid en första anblick mycket trovärdig ut. Den ger sken av att vara gjord av respektive kommuns energibolag och den inleds av en personligt skriven text av "Gunnar Lind, miljö- och energiråd".

Men någon sådan titel existerar inte i någon av de tre kommunerna.

Bli kvitt kärnkraften

Gunnar Lind är i verkligheten kampanjmakare på Greenpeacekontoret i Stockholm. Och den man som finns på bild intill texten är i själva verket miljöaktivist och heter Per Rosander.

Resten av broschyren är en detaljerad beskrivning av hur respektive kommun under de kommande fem åren ska göra sig kvitt kärnkraften och bli mindre beroende av fossila bränslen - en sorts kommunalanpassat Linje 3-förslag alltså, 16 år efter kärnkraftsomröstningen.

Det handlar i första hand om att använda elströmmen effektivare; Greenpeace brännmärker bland annat den direktverkande elvärmen i bostäderna. Men organisationen föreslår också en storsatsning på solvärme, vindkraft och biobränslen.

Norrköping ska till exempel bygga en lång rad vindsnurror längs Bråvikens stränder enligt den falska energiplanen.

- Vi har gjort vad alla kommuner borde ha gjort - en radikal energiplan som driver fram en utveckling som håller i längden, kommenterar Dima Litvinov, ansvarig för energifrågor inom Greenpeace Sverige.

Vill ha grön el

Enligt en opinionsundersökning som Greenpeace just har låtit göra i de tre kommunerna är drygt hälften av invånarna (53-56 procent) beredda att till en början betala mer för att få grön el från miljövänliga energikällor.

Dima Litvinov anser att de allra flesta kommuner är alldeles för passiva:

- Ja, de borde driva på utvecklingen och se till att bli mer självförsörjande när det gäller energi. Det ger en bättre miljö, men dessutom hundratals jobb och lägre elräkningar i längden.

Kampanjen har enligt Dima Litvinov hittills kostat omkring en halv miljon kronor.

- Väl använda pengar! säger han. Det är otroligt viktigt att få i gång kommunerna så att de nerifrån förändrar energisystemet.

Slå in öppna dörrar

Men Bengt Egard, VD för Norrköping Energi, tycker att Greenpeace slår in öppna dörrar med sitt lurendrejeri.

- Vi har jobbat hårt för att hjälpa våra kunder att använda elenergin effektivare, säger han. Och i höst når vi målet att ersätta all den olja som vi nu använder för fjärrvärmen med skogsavfall - det ger cirka 100 nya jobb i regionen.

Håkan Stigmarker, VD för Jönköping Energi, gillar inte heller Greenpeaceaktivisternas arbetsmetoder:

- Nej, men de vet vad de talar om. Åtgärderna de föreslår går att genomföra. Tyvärr är de flesta inte lönsamma i dag.

Hans kollega Björn Carlsson i Karlstad går hårdare fram i sitt omdöme:

- Greenpeace är ute och cyklar. De håller på med orealistiska önskedrömmar.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt