Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/farre-matroser-ombord/

SVERIGE

Färre matroser ombord

Silja Line har minskat säkerhetsbesättningen ombord på sina fartyg "Silja Festival" och "Silja Symphony". Antalet matroser har minskat till hälften.

TIDIGARE HADE man åtta matroser på bryggan och på däck, men nu består manskapet av fyra matroser och två lättmatroser, en personalkategori som har kortare utbildning och färre antal år på sjön.

Detta innebär inte att säkerheten ombord försämras, hävdar Silja Line.

- Vi har samma antal individer ombord. Skillnaden är bara att en del jobbar på andra ställen, säger Ulf Samuelsson, säkerhetsansvarig och sjöpersonalchef vid Silja Line.

Sjömansskolans rektor Johan Östergren är dock kritisk mot neddragningen.

- Tidigare skulle det finnas ett visst antal matroser och motormän ombord. Nu säger man i stället att det ska finnas ett visst antal individer som har en säkerhetsutbildning ombord. Det innebär att man kan byta ut en matros mot en bartender som är säkerhetsutbildad. Men en bartender är ju inte sjöman i botten, en matros har ju ett större tekniskt kunnande, säger Johan Östergren.

Sjöfartsverket anser att Silja Line lever upp till säkerhetskraven.

- Det förekommer ständigt en diskussion om besättningarnas storlek, och så länge de rättar sig efter våra krav är det okej, säger Per Nordström, ställföreträdande sjösäkerhetsdirektör vid Sjöfartsverket.

DN

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt