Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/gripandet-av-ocalan-turkar-jublar-over-gripandet/

SVERIGE

Gripandet av Öcalan. Turkar jublar över gripandet

"Den väpnade kampen fortsätter" meddelade PKK efter att Abdullah Öcalan griptis men framtiden för partiet är osäker. För Turkiets premiärminister Bulent Ecevit var gripandet av Öcalan en triumf men omvärldens omdöme hänger på hur rättsprocessen nu hanteras.

Från Reuters-DN

ISTANBUL-ANKARA. På marknadsplatser och kaféer jublade många turkar över nyheten om PKK-ledaren Abdullah Öcalans gripande.

- Jag blev så lycklig. Chocken gjorde mig alldeles mållös, säger Arif Kalelioglu, en 20-årig man i Istanbul som ännu inte fullgjort den 18 månader långa värnplikten.

Många i Istanbul och Ankara såg nyheten som ett bevis på det riktiga i Turkiets hårda linje mot den kurdiska nationalismen. "Seger", utropade tidningen Hürriyet i en jätterubrik på förstasidan. Börsen i Istanbul steg 8,4 procent. Turkiets premiärminister Bülent Ecevit sade att "vi svor att vi skulle ta honom var han än var. Vi har hållit vårt löfte".

På ett kurdiskt kulturcentrum i Istanbul, där många kurder som flytt kriget i sydöstra Turkiet bor, var stämningen däremot dyster.

- Hela världen har förrått det kurdiska folket, säger en kurd som vill vara anonym.

I huvudstaden Ankara och andra städer skärptes säkerhetsåtgärderna kraftigt. I Tunceli i östra Turkiet, där tidigare en del av de hårdaste striderna mellan PKK och turkiska armén ägt rum, visiterades alla som kom till eller lämnade staden och stora polisstyrkor patrullerade.

I Diyarbakir, regionhuvudstad i sydöst, fyllde poliser i kravallutrustning gatorna för att förhindra alla offentliga sammankomster eller protester.

En PKK-medlem brände sig själv till döds i protest i Diyarbakirs fängelse. En annan fånge skadades allvarligt efter ett liknande självmordsförsök. Andra fångar inledde en hungerstrejk. "Det är mycket spänt här", säger en fängelsetjänsteman.

En del turkar såg också gripandet av Öcalan som en triumf för premiärminister Bülent Ecevit, redan tidigare populär för att han beordrade Turkiets invasion av Cypern 1974.

- Det är andra gången Ecevit är ledare i en situation som är så viktig för vår nationella stolthet. Det går säkert bra för honom i valet, säger en välklädd äldre man i centrala Istanbul.

Parlamentsval ska hållas i Turkiet den 18 april.