Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 11:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/hektisk-dag-for-kejsaren-kortege-genom-stan-rakna-med-trafikstorningar-under-statsbesoket/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hektisk dag för kejsaren. Kortege genom stan. Räkna med trafikstörningar under statsbesöket

Av Bengt Falkkloo

När de japanska gästerna landade på ett blåsigt Arlanda på söndagseftermiddagen var det Désirée som mötte och åkte med till Haga slott, där kejsaren och kejsarinnan fick vila upp och förbereda sig inför det officiella programmet. Det inleds på måndagsmorgonen, då prinsessa Lilian kommer ut och hämtar dem för transport in till Hovstallet där kungaparet möter.

Sedan blir det kortege klockan kvart i tolv via Nybroplan, Hamngatan, Regeringsgatan och Gustaf Adolfs torg till Slottet. Kortegevägen kantas av militärer och musikkårer.

På inre borggården möter valda delar ur regeringen och andra som följer med till lunchen i prinsessan Sibyllas våning. Efter lunchen tar kejsaren emot talman Birgita Dahl och därefter statsminister Göran Persson innan man klockan 16.25 ger sig av till Östasiatiska museet där kejsaren ska inviga en utställning. Klockan 20 blir det procession tlll Vita havet på Slottet där middag intas, med fanfarer, tal och nationalhymner mellan rätterna.

Handelshögskolan är tisdagens första programpunkt. Därefter åker kejsarparet till Silviahemmet där professor Barbro Beck-Friis tar emot.

I öppen kortege går färden sedan till Riddarholmen och lunchen i Stadshuset.

På eftermiddagen tar Dramatenchefen Ingrid Dahlberg emot på teatern där det blir gagaku, japansk teaterkonst.

Sin sista dag i Sverige inleder kejsarparet med besök på Gripsholms slott i Mariefred. "Cinderella II" tar dem tillbaka till huvudstaden där det nu bara återstår att säga adjö på Slottet innan transporten går ut till Arlanda. Vid flygplanstrappan vinkar försvarsminister Björn von Sydow farväl till de kejserliga gästerna.

µ bengt.falkkloo@dn.se

013-13 10 70

FOTO: MAJA SUSLIN OCH GUNNAR ASK

Japans kejsare hamnade i blåsväder direkt när han anlände till Sverige. Vinden tog helt sonika tag i den röda mattan som flög iväg. Men personalen på Arlanda fick den snabbt på plats igen, och majestät kejsar Akihito och hennes majestät kejsarinnan Michio fortsatte som om ingenting hade hänt.

Prinsessan Désirée tog emot paret som åkte till Haga slott för att vila upp sig inför det digra programmet som väntar i veckan.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt