Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kor fara för fornminne

Av LENNART HANSSON/TT

Korna skrubbar hornen på Ales stenar så flisorna yr. Sveriges största skeppssättning i sydöstra Skåne är hotad av betesdjuren som skall hålla landskapet öppet.

Författaren Bob Lind, som håller på att skriva en bok om Ales stenar, slog häromdagen larm till länsantikvarie Carin Bunte i Malmö.

Betande djur har under lång tid varit ett inslag runt fornminnet.

- Först slogs gräset för hand, men det blev för dyrt, säger Carin Bunte.

Därefter släpptes kor på bete. Men många besökare protesterade. Korädda människor vågade sig inte i närheten av stenarna. Då övergick man till får för betningen. Men inte heller det visade sig lyckosamt. Fåren gjorde helt enkelt skeppssättningen till sin toalett.

Fåren fick därför stryka på foten och korna återinfördes.

Bob Lind säger till Skånska Dagbladet att korna förutom att skrubba sina horn mot stenarna gräver djupa hålor alldeles intill dem. Han befarar att stenarna kan välta om det kommer kraftiga regn. Själv har han kunnat rubba ett par av tusenkilosstenarna.

- Något måste göras. Ales stenar får inte förstöras, säger Carin Bunte.

Hon skickar en medarbetare, fornvårdstekniker Bore Eriksson, till platsen för att se hur stora skador korna redan åstadkommit och vad som kan göras.

I dag betas marken av ett 80-tal charolaiskor och kalvar. Två gånger per dygn befinner de sig, enligt Bob Linds iakttagelser, runt skeppssättningen.

Tanken på att inhägna området närmast skeppssättningen tilltalar inte Carin Bunte.

- En del av charmen med Ales stenar är de fria vidderna runt omkring, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.