Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/kvallstidningar-stams-for-fortal/

SVERIGE

Kvällstidningar stäms för förtal

TT Text

En sågverksägare i Moçambique kräver Aftonbladet och Expressen på mångmiljonbelopp i skadestånd för förtal. Mannen känner sig oskyldigt utpekad som Olof Palmes mördare. Inom kort möts parterna i Stockholms tingsrätt, skriver Metro.

Under hösten 1996 publicerade båda kvällstidningarna artiklar om mannen, ett led i rapporteringen av det så kallade Sydafrikaspåret. Sågverksägaren anser att artiklarna stämplat honom som en kallblodig massmördare som på order av Sydafrikas säkerhetstjänst sköt ned Olof Palme. Mannen anser också att tidningarna pekat ut honom som elfenbenssmugglare och tjuvjägare. Rena fantasier, säger hans juridiska ombud Henning Sjöström.

Sågverksägaren vill ha 4,3 miljoner kronor i skadestånd av kvällstidningarna för förluster och psykiskt lidande. Artiklarna har förstört hans rykte som affärsman, menar han. Såväl Aftonbladet som Expressen anser att det fanns fog för uppgifterna i artiklarna. De bestrider att sågverksägaren lidit skada av publiceringen. Enligt Expressens juridiska ombud var uppgifterna redan spridda över större delen av världen. Den 1 februari möts parterna i Stockholms tingsrätt. TT

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt