Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 10:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/kvinnorna-visste-allt-om-bergling-fastmon-berattade-om-spioneri-men-blev-inte-trodd/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kvinnorna visste allt om Bergling. Fästmön berättade om spioneri men blev inte trodd

Av BJÖRN EWENFELDT/TT

Flera personer fick under 70-talet höra talas om att Stig Bergling spionerade. De allra flesta var kvinnor. Ingen tog uppgifterna på allvar.

Den som berättade var

Berglings dåvarande fästmö som vid rättegången 1979 dömdes till tre månaders fängelse för medhjälp till spioneri.

Det framgår av de förhör ur förundersökningen mot Stig Bergling som regeringen släppte fria på torsdagen.

Materialet är till största delen helt "ofarligt" - förhör med människor som kände Berglings fästmö eller som jobbat med Bergling under 60- och 70-talen.

Slapp militär

Med bland förhören finns också utfrågningar av anställda på försvarsstabens säkerhetsavdelning, där Bergling arbetade i början på 70-talet. De avslöjar hur slappt militären hanterade hemligt material och hur lätt Bergling kunde kopiera material han egentligen inte borde ha haft tillgång till.

Förhören avslöjar hur det gick till när Berglings chef på försvarsstaben åkte på semester och glömde låsa sitt kassaskåp. Bergling kopierade innehållet och inväntade ett tillfälle att ordna ett alibi. När chefens assistent under semestern är inne i rummet kommer Bergling in, lutar sig som av en händelse mot kassaskåpet som glider upp. Assistenten låser omedelbart skåpet.

- Det här är ju fruktansvärt, skriker Stig Bergling. Det skall anmälas omedelbart.

Assistenten försöker lugna ner honom, men Bergling rusar till högste chefen och gör anmälan.

Dessa brister togs upp av den juristkommission som 1979 utredde hur Säpo skött fallet Bergling. Både säkerhetspolisen och försvarsstaben kritiserades hårt.

Kvinnornas man

Men annars handlar det frisläppta materialet till största delen om kvinnornas

Bergling. En stor del av förhören är med kvinnor som haft förhållanden med Bergling eller kvinnor ur fästmöns bekantskapskrets.

Fästmön bodde ihop med Bergling under flera år på 70-talet då han tjänstgjorde i Mellanöstern. Hennes vänner berättar hur hon vid upprepade tillfällen säger sig blivit misshandlad av Bergling men att hon trots det alltid återvänder till honom.

- Hon berättade att han hade misshandlat henne, det berättade hon från början. Hon har haft väldigt tråkigt. Hon var tydligen väldigt förhäxad av honom vad jag kan förstå, säger en av fästmöns arbetskamrater.

- Han var väldigt grym mot henne, vad jag kan förstå.

Andra kvinnor, och Stig Bergling hade många, både i Sverige och i flera andra länder, ger en helt annan bild. En äldre kvinna som Bergling träffade 1974 säger i förhören:

- Han var väldigt omtänksam. Han har aldrig varit aggressiv.

I flera förhör kan man också läsa att fästmön i mer eller mindre förtäckta ordalag berättar om Berglings spioneri, eller åtminstone sina misstankar.

Finsk spionjägare

Berättelsen om en kontaktannons är närmast farsartad. Fästmön svarar under ett tillfälligt avbrott i förhållandet med Bergling 1977 på en kontaktannons som en då 67-årig finländare, bosatt i Spanien, satt in i Dagens Nyheter.

Mannen visar sig i efterhand vara gammal känd finsk spionjägare och har sett fram mot en lugn bekantskap. Ner till Mallorca kommer en kvinna som omgående berättar att hennes före detta är spion och vilka kontakter han haft med de sovjetiska och polska underrättelsetjänsterna. Finländaren får så exakta uppgifter att han i förhören kan berätta hur mycket pengar Bergling fick för ett enskild spionuppdrag. Men det var inte sådant han ville höra.

- När man svarar på en sådan annons borde man väl tala om lite andra historier, klagar han i förhöret.

Finländaren försökte få kontakt med en bekant på svenska försvarsstaben, men denne hade avlidit. I stället tipsade han en svensk journalist som 1977 vidarebefordrade uppgifterna till Säpo.

Det skulle dröja två år innan Stig Bergling greps i Israel.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt