Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 15:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/m-rasar-mot-ny-landshovding/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

M rasar mot ny landshövding

FAKTA/Ulf Adelsohn och Mats Hellström

+ Ulf Adelsohn föddes i Stockholm i oktober 1941. Som moderat politiker var han gatuborgarråd i Stockholm 1973-1976 och finansborgarråd 1976-1979. Han var statsråd och chef för kommunikationsdepartementet 1979-1981 och ordförande för moderata samlingspartiet 1981-1986. Han är Stockholms landshövding sedan 1992 och avgår från den posten vid årsskiftet 2001/2002.

+ Mats Hellström föddes i Stockholm 1942. 1969 blev han riksdagsledamot (s) för Stockholms stad. 1983-1986 var han utrikeshandelsminister, 1986-1991 jordbruksminister och nordisk samarbetsminister och 1994-1996 EU-, utrikeshandels- och nordisk minister. Sedan 1996 är han Sveriges ambassadör i Tyskland, och den 1 januari 2002 blir han landshövding och chef för länsstyrelsen i Stockholms län.

Stockholm får vid årsskiftet en ny landshövding. Regeringen beslöt på torsdagen att Mats Hellström, tidigare s-politiker och nu Sveriges ambassadör i Tyskland, ska ta över posten som landshövding och chef för länsstyrelsen i Stockholms län. Beskedet orsakade ett ramaskri bland ledande moderater i länet.

ATT DEN TIDIGARE moderate politikern Ulf Adelsohn vid årsskiftet får avgå som landshövding för att ersättas med den tidigare socialdemokratiske politikern Mats Hellström kom som en total överraskning för både Adelsohn själv och de ledande landstingsmoderaterna i Stockholms län. De senare reagerade med ursinne.

Moderaterna, som sitter vid makten i Stockholms län, har länge anklagat den socialdemokratiska regeringen för att vara Stockholmsfientlig. För dem var detta droppen:

- Det är fel av regeringen att sparka Ulf Adelsohn. Genom utnämningen av Mats Hellström visar regeringen åter sin maktarrogans och Stockholmsfientlighet. Det är en utveckling som definitivt inte gynnar Stockholms utveckling som tillväxtregion, anser finanslandstingsrådet Ralph Lédel, som också är gruppledare för moderaterna i länsstyrelsens styrelse, och trafiklandstingsrådet Elwe Nilsson, förbundsordförande för moderaterna i Stockholms län.

- I stället vore det enda raka att förlänga Ulf Adelsohns förordnande i ytterligare fem år, menar Lédel och Nilsson.

Mats Hellström själv säger dock att han är så mycket Stockholmsgynnare man kan tänka sig.

- Att jag skulle vara Stockholmsfientlig betraktar jag som rena skämtet. Jag är urstockholmare och månar mycket om Stockholm. Och regeringen sparkar inte Ulf Adelsohn. Han sitter hela sitt förordnande ut. Jag hoppas dock på ett gott samarbete med både moderaterna och andra partier, säger Mats Hellström på väg från ambassaden i Berlin till Stockholm på torsdagen.

Han anser att en av de stora uppgifterna för honom som landshövding är att fortsätta utvecklingen av Stockholm som IT-centrum. De regionala frågorna ser han också som mycket viktiga och något han kommer att ägna sig åt, säger han till DN.

Enligt Ulf Adelsohn kom regeringens utnämning av Mats Hellström till ny landshövding som en överraskning för honom.

- Jag fick beskedet på torsdagsmorgonen.

Hur reagerade du

- Jag blev förvånad. Särskilt som jag inte har fått något erbjudande ännu.

Vad kommer du att göra fram till årsskiftet

- Jag kommer att ge järnet. Till sista dagen, när jag stänger dörren efter mig. Jag kommer att arbeta mot ekonomisk brottslighet och ungdomsrånen och med Lugna gatan och integrationsfrågorna, bostadsfrågorna, kvinnofrid och äldreomsorgen, säger Ulf Adelsohn.

Ingela Nylund Watz, som är gruppledare för socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och i länsstyrelsen, säger att Mats Hellström som ny landshövding är ett bra val för Stockholmsregionen:

- I honom får vi en landshövding med ett viktigt kontaktnät både i Sverige och utomlands. Han har unik erfarenhet av nordiskt och europeiskt samarbete och kommer att bli en verklig drivkraft för Stockholmsregionen i våra internationella satsningar, säger Ingela Nylund Watz.

Gunnar Sörbring

gunnar.sorbring@dn.se

08-738 10 58

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt