Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Patienter varnas för hormon

Alla patienter som behandlas med läkemedlet liothyronin bör genast sluta ta medicinen. Enstaka tabletter innehåller för höga doser hormon vilket innebär allvarliga medicinska risker, uppger läkemedelsverket.

Patienterna uppmanas att sluta ta tabletterna och ta kontakt med sin läkare för att diskutera fortsatt behandling. Liothyronintabletterna skall lämnas tillbaka till apoteket.

Liothyronin är ett syntetiskt sköldkörtelhormon som numera bara används i sällsynta fall vid behandling av underfunktion av sköldkörteln. I Sverige rör det sig om ett par hundra patienter som använder medicinen.

Symtomen vid för höga doser av hormonet är desamma som vid giftstruma eller för hög ämnesomsättning. Effekten av medicinen sätter in snabbt, efter några timmar. Svettningar, hjärtklappning, kärlkramp, skakningar, huvudvärk, diarré och sömnstörningar är vanliga symtom.

TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.