Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Säpoutpekad läkare i dag i polisstyrelse

Regeringen hävde i torsdags sekretessen kring den så kallade sjukhusspionen i Göteborg. I dokumenten från Säkerhetspolisen (Säpo) framkommer att ett 70-tal personer kontrollerats och stått under speciell övervakning.

De flesta hade anknytning till vänsterorganisationerna kfml(r) och Clarté.

- Säpo påstår att de funnit en anknytning mellan den internationella terroristen Carlos och några sjukvårdsanställda på Tjörn, säger statsvetaren Lars Olof Lampers, som redan i januari begärde hos regeringen att få ta del av handlingarna.

Så här skriver Säpo i sin rapport: "Det är bland annat känt för säkerhetsavdelningen att kvinnan sedan 1972 fungerat som kurir för PFLP (den palestinska befrielseorganisationen). Uppgifter finns att hon har forslat sprängämnen till Paris och att hon svarat för förberedelsearbetet vid PFLP:s och Japanska Röda Arméns terroristattack mot Shell-raffinaderiet i Singapore i januari 1974", heter det i Säpos rapport från oktober 1975.

Säpo gör också ett stort nummer av att kvinnan har skickat brev till läkarstationen på Tjörn på västkusten. "Breven är delvis i kryptisk form men i övrigt tämligen allmänna och vardagliga", skriver Säpo.

Den utpekade läkaren heter Saima Jönsson, är 56 år och arbetar i Lund. Hon är politiskt aktiv för vänsterpartet och dessutom v-representant i polisstyrelsen för Skåne.

Hon suckar djupt när DN läser upp Säpos anklagelser om PFLP, Japanska Röda Armén och terroristattacker.

Är allt detta bara Säpos fria fantasier

- Ja det är klart, och jag är så innerligt trött på hela den här historien om Säpo och "sjukvårdsspionen", säger Saima Jönsson. Jag vet att Säpo fick för sig att mina brev innehöll kodade meddelanden och att de blev irriterade på att de aldrig lyckades knäcka koden.

- Det är nu inte så konstigt, eftersom det inte fanns någon kod att knäcka.

- Just detta är det enda som är lite roande i hela den här historien. I övrigt vill jag bara lämna alltihop bakom mig, säger Saima Jönsson.

Stefan Lisinski och Bertil Mollberger

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.