Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Söndagsintervjun Barbro Engman: Med öga på boendet

BARBRO ENGMAN

Ålder: 52 år. "Jag gillar att vara över 50. Jag vet vem jag är, vad jag är bra och dålig på. Det bästa med att vara äldre är att grejer inte längre är så märkvärdiga."

Bor: I en hyresrätt i de gamla arbetarkvarteren i Borlänge.

Familj: Barnen Eva, Nina, Mikael och Maria, barnbarnen Tim och Julia och pappa Karl Erik 82 år, "som jag städar, tvättar och handlar åt och kör till Brages fotbollsmatcher".

Tjänar: 62 000 kronor i månaden.

Karriär: SSU, ordförande i Försäkringsanställdas förbund, Stockholms kommunfullmäktige, riksdagen, försäkringskassan, olika jobb åt kommun och landsting i Dalarna, Hyresgästföreningen och nu bas för 600 000 medlemmar i Hyresgästernas Riksförbund.

Vad gör du...

...om huset du bor i ombildas till bostadsrätt

"Flyttar. Jag gillar att bo i hyresrätt."

...en lördagkväll

"Är kanske på hyresgästkonferens i Sörmland. Men om jag satt streck i min almanacka är jag på Gotland eller ligger i soffan och ser dum ut. Strecken i almanackan har jag satt dit för att inte jobba jämt."

...när du vill göra dina barn glada

"Går ut tillsammans med dem. De är mina stora påhejare och skryter ofta över mig."

Lägenheter i Stockholms innerstad har blivit guldgruvor. Guldfebern fäller makthavare och skapar mångmiljonärer. Christina Kellberg möter Barbro Engman, ny bas för hyresgäströrelsen, som menar att det pågår en ekonomisk rensning av innerstaden. "Kvar blir företagen och de rika, en tom stad, en stad utan liv", säger hon. Foto: Fredrik Funck

Vad handlade egentligen Freivaldsaffären om

Guldrusch, Vilda Västern och pyramidspel. En sjuk bostadsmarknad som leder till ekonomisk rensning. Barbro Engmans ord rymmer många bilder.

Hon är ny bas för Hyresgästernas Riksförbund och har själv känt av hur svårt det är att få tag på en bostad i Stockholm. Hon har flyttat fem gånger, bor nu i en andrahandslägenhet på Lilla Essingen och har insett att släpkärran är Guds gåva till mänskligheten, säger hon.

Barbro Engman var 70-talets komet på politikerhimlen. Sveriges yngsta riksdagsman, men kvinna. Talade så folk förstod. Hon beskrevs i medierna som den söta dalkullan med skinn på näsan, en tjej som mätte 157 över havet, tyckte om att dansa, dricka rödvin och röka Prince. Men efter sex år i riksdagen tröttnade hon. Mer om detta senare.

Enligt Barbro Engman beror Laila Freivalds fall på två saker. Dels på den akuta bostadsbristen i Stockholm, som skapat en guldgrävarhausse. Dels på att hon inte uppfyllde de krav medborgarna måste kunna ställa på en politiker.

- Den akuta bostadsbristen innebär att det finns stora pengar att göra för de privata fastighetsägarna. De kan sälja sina hus dyrt till dem som vill bilda bostadsrätter. Dessutom tycker den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus att allmännyttan är för stor och vill av ideologiska skäl sälja ut den till hyresgästerna.

- Då ryckte regeringen ut till hyresrättens försvar. Justitiedepartementet skrev en skyddslag. Den innebär att ingen minoritet i ett hus ska få ändra boendeformen. Minst två tredjedelar av hyresgästerna måste vara med på ombildningen för att hyreshuset ska kunna förvandlas till en bostadsrättsförening. Och den som fortfarande inte vill köpa har ett halvårs betänketid på sig. Om man efter den tiden vill fortsätta att vara hyresgäst hos föreningen har man rätt till det. Om man under detta halvår tyckt illa om att ha sina grannar som hyresvärd, då har man fortfarande möjlighet att köpa sin lägenhet.

- Just det hade Laila Freivalds kunnat göra. Hon hade kunnat avvakta. Det hade varit ett sätt att slåss för sin politiska åsikt.

Är det en fråga om moral

- Visst handlar det om moral. En politiker har valt att torgföra sina åsikter och få dem betygsatta vart fjärde år. Vi har personval och väljer våra politiker utifrån deras värderingar. Då blir det konstigt när en politiker inte tar strid för den lag hon själv skrivit. Hon underkänner sina egna försök att skydda hyresboendet.

Hur vill du beskriva det som händer på bostadsmarknaden i Stockholm

- Under 90-talet förvandlades 20 000 av privatvärdarnas 90 000 lägenheter till bostadsrätter. Av allmännyttans 30 000 hyresrätter är häften på väg att ombildas till bostadsrätter. Hyresboendet är på väg att utplånas.

- Stockholm har varit en av de få huvudstäder där vanligt folk kunnat bo i innerstan. Nu pågår en ekonomisk rensning. Gamla kvinnor, som bott i stan i 30 år, ringer till mig och säger att de är vettskrämda. Huset ska bli bostadsrätt och de har inte råd att köpa sin lägenhet. Redan nu går halva pensionen till hyra.

- Stockholms innerstad är på väg att förvandlas till en plats enbart för företag och dem som kan köpa de extremt dyra lägenheterna. Blandningen av hyresrätter och bostadsrätter försvinner, liksom blandningen av människor. Vi får en tom innerstad, en innerstad utan liv. Ett Washington.

- Vad är det goda med uppdelning i stället för blandning

Se på miljonprogrammen! De är extrema exempel på segregation. Om vi säger att detta är okej, då får vi också fler sådana områden.

Vad menar du med Vilda Västern och guldrusch

- Det som nu händer är inte friskt. Det handlar inte bara om marknadskrafter. Det handlar om ett slags panik, att människor drabbats av guldsot. "Nu ska vi göra pengar, vi som aldrig haft några" och "du är dum om du inte köper din lägenhet, du har ju jättemycket pengar att vinna". De höga priserna har förvridit synen hos många och förvandlat hemmen till ett investeringsobjekt. En del lånar belopp som de inte har råd med. Andra ger efter för trycket från dem som driver på och vill bilda bostadsrättsförening. Och sedan sitter de med högre hyra för samma lägenhet.

Och luften kan gå ur alltihop!

- Visst. Det här är en hausse. Den kommer inte att hålla i sig. Titta på Japan! Hela landet föll ihop.

Vilket ansvar har politikerna för att situationen ser ut som den gör

- De måste komma ut ur sina gömmor och prata politik som berör människor. "Det här vill vi!" Skapa debatt. Våra bostäder är inte bara teknik och siffror, räntebidrag och fastighetsskatt.

- För kommunerna och de kommunala politikerna kunde fina bostäder bli ett sätt att marknadsföra sig. "I den här kommunen bor folk bra, flytta hit!"

- Och för regeringen borde det vara en framtidsfråga. Miljonprogrammen är massiva krutdurkar. Ska det fortsätta så

- Det är något på tok i relationen mellan politiker och människor. Folk når fram till en politiker bara genom att köa för en uppvaktning eller genom att tippa gödsel utanför Rosenbad. I stället borde politikerna stå i kö ute i landet för att få veta vad människor tycker.

- När min pappa föddes hade hans mamma ingen rösträtt. I dag låter människor bli att rösta för att politiken inte berör dem. Det är ett allvarligt demokratiskt problem.

Vad vill du och hyresgäströrelsen göra för att slå vakt om hyresrätterna och ett blandat boende

- Om människor ska gilla hyresrätten då måste hyresområdena vara trygga, snygga och billigare än nu. Vi vill göra dem snygga och trygga genom att hyresgästerna börjar jobba tillsammans med fastighetsägarna för att förbättra bostadsområden. Och vi försöker få gehör för vår idé om tillval och frånval, att hyresgästerna ska kunna påverka sin hyra genom att välja bort och välja till underhåll och betala bara för så mycket vatten och värme som de själva använder.

- Tillsammans med bostadsföretagen vill vi också starta IT-utbildning, ett slags folkbildning, som kan öppna dörrarna mellan hyresgästerna.

Barbro Engman har själv tillhört politikersläktet. 1973 kom hon in i riksdagen för socialdemokraterna, den yngsta någonsin. Hon var bara 24 år.

Hur var det

- Det var nog en lika stor kulturchock för mig som för Gösta Bohman. Han fick nämligen mig som bänkkamrat.

Men riksdagen var inte min grej. Jag kände mig som en knapptryckare och saknade debatten. Det enda vi fick ha egna synpunkter på var älgjakten, mellanölet och abortfrågan. För övrigt skulle vi följa partilinjen.

- Jag var uppvuxen i SSU och van att diskutera allt. Jag trivdes aldrig i riksdagens ålderdomliga och stela former. Det gällde att se stursk ut, se ut som om man hade något viktigt att säga.

- När riksdagen hade sommaruppehåll jobbade jag extra på försäkringskassan vid Odenplan och i lunchrummet tänkte jag: "Vad pratar de om

• Då insåg jag att världen inte handlar om dagordningar.

I juni i år valdes hon till ny ordförande för Hyresgästernas Riksförbund. Hon hade "kommit tillbaka".

- Jag flyttade till Borlänge och har gjort en massa saker. Men lämnar man Stockholm finns man inte.

Christina Kellberg

christina.kellberg@dn.se

08-738 11 94

fredrik.funck@dn.se

SAGT OM BARBRO

"Dessutom - ursäkta alla rabiata jämlikhetstjejer - är Barbro mjuk och söt och go." Skrev journalisten Inger Wahlöö i Expressen 1972, när Barbro Engman hade blivit ordförande i Försäkringsanställdas förbund.

"Det var en förlust att hon lämnade rikspolitiken, för hon är utan pampfasoner och förstår sig på vanligt folks problem. Hoppas hon nu kan förhindra att vanligt folk tvingas bort ur innerstan. Det är en stor uppgift", menar Sverker Lindström, kanslichef på Industrifacket och en av hennes vänner.

"När vi en gång var på väg till en konferens i Sunne underhöll hon mig med en skiva Frälsissånger, den där kända artister sjunger. Det visade en sida av henne som jag inte kände till", berättar Jan Dannemann, tidigare ordförande för Hyresgästernas Riksförbund.

Kämpar för sin rätt. Barbro Engman vill ha trygga, snygga och billiga hyreslägenheter. Hon anser att det är politikernas ansvar att komma ut ur sina gömmor och prata bostadspolitik som berör människor.

Sjukförklarar bostadsmarknaden. Hyresboendet är på väg att utplånas, säger Barbro Engman.