Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sorkar kan sprida dödlig smitta. Orienterarsjukan. När sorkstammen blir större ökar antalet fall av hjärtmuskelinflammation.

Av Eva Odefalk

Sjukdomen som i början av nittiotalet dödade sex unga elitorienterare kan ha orsakats av smitta från sorkar. Ett svenskt forskarlag har upptäckt att fler personer dör i hjärtmuskelinflammation - som de sex orienterarna - under perioder när det finns mycket sork.

Forskarna har också hittat ett helt nytt virus hos sorkarna som de tror orsakar hjärtmuskelinflammation.

I norra Sverige varierar antalet sorkar kraftigt i intervaller om tre till fyra år. Under en "topp" kan det finnas flera hundra gånger så många djur som när stammen är som minst. I södra Sverige däremot är sorkstammen ungefär lika stor hela tiden. Det är sedan länge känt att sorkarna sprider sjukdomen sorkfeber och att antalet fall av den nära följer variationerna i sorkstammen. Nu finns det anledning att tro att sorkarna på samma sätt sprider smitta för hjärtmuskelinflammation, diabetes och guillain-barré, en neurologisk infektionssjukdom som leder till förlamning.

Bo Niklasson, professor i virologi på Smittskyddsinstitutet, har lett ett forskarlag som jämfört dödligheten i hjärtmuskelinflammation med antalet sorkar. Hans studie har gjorts på statistik för en period av sjutton år. Resultatet: under år med mycket sorkar dör fler i hjärtmuskelinflammation. Dödligheten varierade bara i norra Sverige, inte i södra där sorkstammen är i det närmaste konstant.

- Kopplingen är slående, säger Bo Niklasson.

Och inte nog med det. Forkarlaget har hittat ett nytt virus hos de svenska sorkarna. Viruset har de döpt till Ljunganvirus eftersom den första sorken som bar det hittades i Ljungandalen i Medelpad. Viruset tillhör familjen picorna. Och någonstans i den familjen finns viruset som orsakar hjärtmuskelinflammation, det är världens forskare överens om. Men hittills har ingen hittat exakt det rätta viruset. Bo Niklasson tror att Ljunganviruset är det man letat efter.

Hur själva smittan från sork till människa skulle gå till vet inte Bo Niklasson.

Andra virus inom picornafamiljen smittar via till exempel mat och vatten. Sorkfeberviruset smittar genom luften.

- När det gäller Ljunganviruset har vi inte en susning. Men jag tror att närheten och kontakten med sorkar ökar risken för att bli smittad, säger Bo Niklasson.

I så fall skulle personer som är mycket ute i skog och mark, till exempel orienterare, vara extra utsatta för smittan.

Även förekomsten av diabetes och guillain-barré varierar med sorkstammen, konstaterar Bo Niklasson och hans forskarlag. Deras hypotes blir därför att sorkarna sprider smitta för alla tre sjukdomarna, och kanske fler ändå.

Fakta/orienterarsjuka och guillain-barré

+ I början av nittiotalet uppmärksammades det att flera elitorienterare avlidit av plötsliga hjärtfel. Under åren 1979-92 dog totalt 17 orienterare, de flesta unga och vältränade. Den mest utbredda teorin om orsaken till dödsfallen var att de avlidna drabbats av en bakterie, twar. Twarteorin har senare ifrågasatts, och ännu har ingen kunnat bevisa vad som verkligen orsakade orienterarsjukan.

+ guillain-barré är en neurologisk sjukdom som orsakas av en infektion. Sjukdomen innebär att kroppen förlamas. Ibland kan andningsorganen, ansiktet och svalget angripas. Sjukdomen håller i sig i några veckor och går sedan tillbaka av sig själv.