Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/inrikes/ungdomskriminalitet-satsning-vande-brottstrend/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ungdomskriminalitet: Satsning vände brottstrend

Med effektiva punktinsatser har västerortspolisen i Stockholm lyckats lösa fyra gånger fler grova brott bland unga i år än 1999. Rånkommissionen visar på långt fler aktiva kriminella ungdomar än tidigare beräkningar.

ATT DEN GROVA våldsbrottsligheten har ökat kraftigt bland ungdomar de senaste tio åren, enligt ny forskning, berättade DN i helgen.

Forskarvärlden är långt ifrån enig i frågan. Men Anders Göransson, chef för rånkommissionen i västerort, tror att professor Eckart Kühlhorns forskning visar på en trend som stämmer med verkligheten.

När han drog i gång rånkommissionen i februari i år var det efter flera års funderingar kring det han upplevde som en hårdnande ungdomskriminalitet som kröp längre och längre ner i åldrarna. Han delade inte heller sina kollegers uppfattning att ungdomsbrottsligheten till största delen skulle vara koncentrerad till en liten grupp på 35 personer i västerort.

Efter ett år med rånkommissionen ser bilden annorlunda ut.

- Vi är helt säkra på att 600 ungdomar mellan 13 och 20 år är väldigt kriminellt aktiva här. Men jag tror att de kan vara många fler, säger Anders Göransson.

Hans missnöje med ett ineffektivt polisarbete var startskott för projektet.

- Jag fick äntligen sätta rätt man på rätt plats och arbeta med tydliga mål och delmål, säger han.

Det har uppenbarligen fungerat. Genom att koncentrera elvamannagruppens arbete på grova brott, som personrån, värdetransportrån, grov misshandel, våldtäkt och mordförsök, och samtidigt fokusera på brottslingar under 20 år, väntas 400 brott vara uppklarade vid årets slut. Detta i samarbete med den befintliga ungdomsgruppen som sköter utredningarna. Det kan jämföras med 200 uppklarade brott förra året då en satsning gick på halvfart och 100 uppklarade brott för två år sen.

Samtidigt verkar brottsligheten i området ha minskat märkbart jämfört med 1999, särskilt postrån och rån av värdetransporter visar på en klar nedgång.

- De här killarna har ju suttit inne och de som är kvar ute har haft svårt att rekrytera nya. Vi har till och med hört kommentarer från fältet som: "Fan, när ska ni sluta med rånkommissionen", säger Anders Göransson, som har fått klartecken att fortsätta projektet ytterligare ett år.

Länspolismästaren Gunno Gunnmo blev intresserad av den markanta minskningen av vissa brott i västerort jämfört med andra polisdistrikt och har därför bett Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, att titta närmare på orsaken till nedgången nästa år.

- Vi ska se om polisens specialinsatser har påverkat brottsligheten i stort, alltså även de ostraffade kriminella, säger Jerzy Sarnecki, som för övrigt är mycket kritisk till professor Kühlhorns slutsatser om grova våldsbrott bland ungdomar.

- Det är nonsensforskning att titta på uppklarade brott och försöka säga något om brottsutvecklingen. Det övergår mitt förstånd hur man kan dra dessa slutsatser och säga att det grova våldet har ökat samtidigt som det dödliga våldet bland unga inte har ökat och anmälningsbenägenheten har blivit större.

Charlotta Eriksson

charlotta.eriksson@dn.se

08-738 16 29

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt