Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vetenskap: Kilby har kretsen i örat

I Jack Kilbys båda öron sitter resultatet av hans experimenterande i ett semestertomt laboratorium sommaren 1958. Då uppfann han den integrerade kretsen som bland annat är förutsättningen för de avancerade förstärkarna i moderna hörapparater.

Men det var inte idealitet som drev honom, utan mer ekonomiska motiv. Strax innan kollegernas semester började var hans ganska modfälld. Han hade insett att hans ursprungliga idé att förpacka elektroniken i ett slags rör skulle bli för dyr.

Han insåg att det enda sättet att göra det billigt skulle vara att konstruera alla elektronikkomponenter direkt på en och samma halvledarbricka i stället för att göra varje komponent för sig och sedan koppla ihop dem.

- Man kan nästan säga att ekonomi är grunden för ingenjörskonsten. Konstruerar man något som folk tycker är för dyrt så räknas det inte.

- Jag lärde mig det i mitt första jobb då jag arbetade på ett företag som tillverkade delar till radio- och teveapparater. En extremt kostnadsmedveten marknad.

Kilby och hans kolleger förstod till viss del vad den nya uppfinningen skulle leda till.

- Vi förstod att elektroniska apparater som teve, radio och dator skulle bli billigare, lättare och mer pålitliga. Men vi förstod inte hur långt utvecklingen skulle gå. Och inte heller att den skulle användas på så många olika sätt.

Intresset för elektronik fick Jack Kilby när han gick i skolan. Han kom i kontakt med amatörradio och skaffade licens för det. Och under kriget arbetade han som radiotekniker i armén.

Men när jag hävdar att amatörradio kanske var den tidens Internet med möjlighet att ha kontakt med andra på långa avstånd protesterar Jack Kilby:

- Nej, det var annorlunda. Sändaren måste man bygga själv. De fanns inte att köpa. Och mottagarna hade börjat säljas bara något år innan jag började.

Årets Nobelpris skiljer sig från de pris som delats ut de senaste decennierna i och med att det är en uppfinning av en ingenjör snarare än en upptäckt av en forskare. Kilby har ingen åsikt om detta utan menar att det är upp till priskommittén att avgöra hur Nobels testamente ska tolkas även om han håller med om att hans upptäckt avviker. År 1956 fick transistorn priset.

- Men det priset gick inte till uppfinningen av transistorn. Det var fysiken bakom som belönades.

Jag måste förstås fråga Jack Kilby om han själv gillar elektroniska prylar som till exempel min lilla handdator med kalender, göralista med mera som ligger på bordet mellan oss.

- Nej, jag har inte en sådan där. De är fascinerande. Men jag är nog inte tillräckligt ordentlig för att använda en, säger han och skrattar.

Under intervjun hör jag hur hörapparaterna i Jack Kilbys öron flera gånger drabbas av tjutande rundgång. Han trycker på dem och rundgången upphör. Så tekniken är ännu långt ifrån fulländad.

Nils Öhman

nils.ohman@dn.se

08-738 16 54

Lyssna på Jack Kilby och läs mer:

www.dn.se/chips