Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 18:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/insidan/dokusapan-dag-5-rotebergs-raggarn-minns/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Dokusåpan/Dag 5: Rotebergs-Raggarn minns

BOLLNÄS: Den som tror att Ronny och Ragge var först med att imitera raggare har fel. Föregångaren och 80-talets stora folkhjälte i Hälsingland heter Rotebergs-Raggarn. Mustangredaktionen har hälsat på honom tio år efter att han fick folkparkerna att gunga.

- Jag är en sådan där galning som inte växer på träd, säger Raggarn om sig själv.

Rotebergs-Raggarn var från början bara en ploj som blev till en blöt natt. Några grabbar drack öl tillsammans och spånade låtar. På skoj började en av killarna härma grannbyn Edsbyns utdragna sätt att uttala bokstaven i (även kallat "Lidingö-i"). Skämtet blev en låt som blev en singel som blev en hit och en fantasifigur. En låtsasraggare i peruk och med en fläskig dialekt hade skapats.

Rotebergs-Raggarn blev landsortens sätt att visa sin ilska mot stockholmarna. Liksom jultomten blev han en figur som finns utan att finnas och som älskades av alla generationer. När han spelade i Bollnäs 1987 gick hela befolkningen man ur huse för att sjunga med i refrängen "Pitt, pitt, halleluja".

Under denna märkliga kostym döljer sig författaren, konstnären, och bokförläggaren Stefan Daagarsson. I dag driver han konstföreningen och galleriet Daagarsson-gården i sitt hem i Lenninge, strax utanför Bollnäs. Här har kända konstnärer som Peter Dahl, Sigvard Bernadotte, Karl Philip von Schantz, Margareta Sjödin och Slas ställt ut. Men det handlar inte om någon finkultur i skogen, menar Stefan Daagarsson.

- Jag har fått vanligt folk att gå på konstutställningar, säger han. Hemma hos Stefan Daagarsson och Rotebergs-Raggarn samlas såväl kulturarbetaren som rockälskaren. När de bejublade klubbarna "Tisdags-Kul" hölls lockade de långväga publik. Publikrekord blev det när Rock-Olga och Änga-Per (en liten blyg bonde som började sjunga vid 80 års ålder) uppträdde.

Rotebergs-Raggarn är en historiernas man. Han kan få minsta triviala händelse att bli spännande. Dessutom har han träffat alla han vill utom John Lennon.

- Jag minns en gång, säger raggaren och hämtar fyra Raggarns-specialmackor.

Berättelserna kan handla om allt från hycklande vänstersympatisörer till vackra damer i raggarens liv. Mot slutet av kvällen plockar han fram "raggargitarren", äntrar den gamla scenen i trädgården och river av låten "Dä ä rôck sôm gäller" så att hela bygden ekar.

DN:s Mustangredaktion

Mustangred@dn.se

070-620 10 20

Följ dokusåpan på nätet: www.dn.se/mustang

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt