Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/insidan/linda-vill-stodja-andra-som-blivit-daligt-bemotta/

INSIDAN

Linda vill stödja andra som blivit dåligt bemötta

Linda Nordlund fick höra av barnmorskan att hennes oplanerade graviditet berodde på att hon ”undermedvetet” ville bli med barn. Hon skrev en debattartikel som snabbt fick spridning på nätet.

”Barnmorskans ord fick mig att skämmas”. Så löd rubriken till en uppmärksammad debattartikel i tidningen Aftonbladet för drygt en månad sedan. I den betonade Linda Nordlund, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, hur viktigt det är inte inskränka den fria aborträtten.

I den mycket personligt skrivna debattartikeln berättade Linda Nordlund om sin egen abort och hur illa hon upplevde sig bli bemött av en barnmorska på Studentgyn i Uppsala. I stället för en remiss till en gynekolog fick Linda rådet att återvända till mannen som hon blivit oplanerat gravid med.

Barnmorskan hävdade att graviditeten egentligen inte var oplanerad, utan ett resultat av att Lindas undermedvetna tillåtit henne att bli gravid. Det var hennes ”innersta önskan”.

– Mötet fick mig att inse hur felaktigt det skulle vara att införa någon form av samvetsfrihet i vården där personal skulle kunna vägra att utföra aborter med hänvisning till religiösa eller politiska uppfattning, säger Linda Nordlund.

Vilka reaktioner väckte din artikel?

– Övervägande positiva. Många kvinnor hörde av sig med egna berättelser om hur de blivit bemötta i samband med en abort. När jag blev oplanerat gravid sökte jag efter berättelser från andra kvinnor som varit i den situationen, men jag hittade inga.

– Jo, låten ”Giving you back” där texten handlar om den abort artisten Robyn gjorde som ung. Jag spelade den om och om igen och tog verkligen till mig hennes ord.

När kristdemokraternas nyvalda partiledare Ebba Bush Thor väckte liv i debatten om samvetsfrihet skrev Linda Nordlund färdigt debattartikeln hon grunnat på en längre tid. Efter publiceringen fick hon hatmejl från män som kallade henne ”mördare” och ”hora”. En skrev att han inte ville att hans skattepengar skulle betala aborter för dem som tar livet av barn.

Linda Nordlund hade inte ens berättat för alla nära vänner om sin abort när hon valde att publicera debattartikeln.

– Jag var osäker på hur de skulle regera. Skulle de tycka att jag var en sämre person för att jag ”slarvat” och blivit oplanerat gravid och gjort en abort? Frågan är känslig och inget man ofta pratar öppet om. Men jag tänkte att min berättelse kanske kan ge andra i samma situation lite stöd.

Efter det omskakande mötet med barnmorskan på Studenthälsan kom Linda Nordlund till Akademiska sjukhuset och där fick hon ett helt annat bemötande. Personalen gav henne objektiv information och lät henne fatta sitt eget beslut.

Hur ser du på abortmotståndet i Sverige i dag?

– Det finns där, även om stödet för den fria aborträtten ännu är kompakt. Men motståndarna lär sig av sina vänner i andra länder. De har nog insett att de inte kommer åt rätten till abort, men försöker ändå nagga den i kanten. Som det här med tanken på samvetsfrihet i vården.

– Begreppet låter fint och mänskligt. Orden ”samvete” och ”frihet” har så positiv klang. Men om en sådan regel införs finns risken att det blir som i Italien. Där vägrade för några år sedan sju av tio gynekologer att utföra aborter.​

Motståndarna lär sig av sina vänner i andra länder. De har nog insett att de inte kommer åt rätten till abort, men försöker ändå nagga den i kanten.