Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 01:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/insidan/viktigt-halla-jamna-steg-med-kompisar-alexandra-linus-och-christopher-fran-tv-filem-forsta-karleken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Viktigt hålla jämna steg med kompisar. Alexandra, Linus och Christopher från TV-filem "Första kärleken" om sex, otrohet, onani och vänskap

Av CARINA STENSSON

I filmen "Första kärleken" som Kanal 1 har sänt under våren utspelar sig ett triangeldrama med starka känslor mellan Anna, Daniel och Jesper. Daniel blir kär i grannflickan Anna, som senare i filmen också blir kär i honom. Men även Jesper vill bli ihop med Anna och gör allt för att imponera på henne. När han misslyckas vänds allt i svartsjuka och han misshandlar henne i stället.

Fullt så dramatiskt lever inte de verkliga personerna bakom rollerna, även om de har vissa likheter med sina rollfigurer.

Anna i filmen är döv liksom Alexandra Royal i verkligheten. Ett år efter filminspelningen har hon fyllt 14 år och berättar via teckenspråkstolken att hon själv, till skillnad från filmens Anna, inte har haft någon första kärlek. Hon har inte heller haft sex eller kysst någon.

Anna för tam

Det finns också en sida hos Anna som Alexandra inte känner igen sig i.

- Anna är lika lycklig hela tiden och uppfattar inte det som händer runt henne, som svartsjukan. Själv hade jag velat reda ut situationen, säger Alexandra.

När Jesper i filmen blir svartsjuk kastar han först lera på Anna och trycker sedan ner hennes huvud i en göl så att hon inte kan andas. Alexandra tycker att Anna skulle ha reagerat mer och försökt freda sig. Det skulle hon ha gjort själv.

Hon beskriver sig som mer medveten och självständig än sin rollfigur. Hon har ett klart begrepp om sin egen framtid vad gäller kärlek, killar och sex.

Inte lika äckligt

- Före 15 års ålder är man för ung för att ha sex med killar, men sedan har det ingen betydelse när man ligger med någon första gången. Det viktiga är att man känner för varandra och att man inte känner sig tvingad till något man inte vill.

Med puberteten har känslorna förändrats, tycker hon.

- Förut tyckte jag att det var äckligt med killar bara jag tänkte på dem, men det tycker jag inte längre.

De undersökningar som gjorts i Sverige visar att av alla ungdomar i 15-årsåldern har något mindre än hälften haft samlag. Siffran för pojkar är något lägre än för flickor.

Oftast är förklaringarna till att det hände just den gången väldigt diffusa. Vanligast är att första samlaget sker på en fest eller hemma hos den ena.

Aldrig pinsamt

Alexandra och hennes kompisar pratar mycket om sex. Med föräldrarna handlar samtalen mest om att använda skydd och om att vara försiktig. Med kompisar kan man prata mer detaljerat - som hur det ska bli första gången och att man är orolig för att det ska göra ont.

Alexandra tycker att det mest spännande är att upptäcka att man kan prata om vad som helst utan att det blir pinsamt.

Själv tycker hon att det går bra att prata med både tjejer och killar, bara man är goda vänner.

- Första gången ska man ta det lugnt, prata med varandra och inte behöva vara nervös.

Bara kompiskära

I filmen är Anna och Daniel kära i varandra. De bor grannar i ett svenskt sommarparadis och blir förälskade.

Anna har dock en sträng och överbeskyddande mamma som inte ser med blida ögon på att de båda ungdomarna vill träffas på egen hand.

I verkligheten lärde Alexandra Royal och filmens Daniel, Linus Åberg, känna varandra under filminspelningen och blev bra kompisar. Kompiskära, som Linus beskriver det. Linus lärde sig snabbt teckenspråk.

De bor på olika håll, Alexandra utanför Lund och Linus utanför Stockholm. Alexandra pratar lättare om sex och killar. Med Linus hamnar samtalet periodvis långt från ämnet. Som att det är irriterande att fylla 15 först i slutet av året eftersom alla kompisar får köra moped tidigare, medan han cyklar.

"Den snyggaste"

Jag visar Linus en tidningsinsändare undertecknad av "Två 79:or", som skriver att de är kära i Linus eftersom han är den snyggaste som finns.

Linus själv har missat den insändaren och skrattar lite när han ser den. Han säger att de inte ens skulle känna igen honom i verkligheten eftersom han ser ganska annorlunda ut. Filmmakarna var inte nöjda med Linus nästan vita hårfärg. Därför har han brunt hår i filmen.

Linus skojar mer och är inte lika butter som filmens Daniel. Enligt honom är sex också något som man mest skämtar om i skolan.

- Men det finns allvar bakom skämten på samma gång. Det blir ett sätt att inte göra bort sig. Det är rätt pinsamt med sex, säger Linus.

Ännu okysst

Sex med någon tjej har han inte haft, och han har inte kysst någon. Men någon gång har han bläddrat i porrtidningar, både själv och tillsammans med andra.

Det är mest av nyfikenhet - han skulle aldrig köpa en sådan tidning själv. En gång såg han en porrfilm hemma hos en kompis.

- Men den var inget kul, det hände samma sak hela tiden. De bara pippade.

Den viktiga skillnaden nu i puberteten är enligt Linus att man inte längre leker utan är vänner och pratar i stället. Att utseendet förändras är något som bara händer och som man inte tänker så mycket på.

Får sova över

Han berättar att han har lätt att prata med en tjej i klassen som han sitter bredvid på lektionerna.

- Men jag vill inte bli ihop med någon om vi är bra vänner, för då kanske vi inte kan fortsätta att vara vänner efteråt. Dessutom skulle jag känna mig bortgjord om jag fick ett nej, berättar Linus.

Linus är övertygad om att föräldrarna skulle tillåta att han sov över hos en tjej eller att någon stannade hos honom.

- Pappa gav mig två kondomer som han hittade när han städade i helgen. Han tyckte att de kunde vara bra att ha.

Alexandra däremot skulle inte få ta hem någon eller sova över.

Nära föräldrarna

- Föräldrarna tänker mer på sex än vad ungdomarna själva gör, säger Alexandra.

Men hon står samtidigt nära sina föräldrar och är alltid ärlig mot dem. Det vill hon fortsätta att vara. Om hon fick problem skulle hon berätta för dem.

Filmens elaka rollfigur Jesper, som spelas av den inte alls elaka Christopher Luschan, får inte sova över hos tjejer.

- Min pappa tycker att jag är för ung för det, säger han.

Christopher har mörkt hår och gröna ögon. Hans pappa kommer från Österrike och är katolik, vilket också präglat Christopher. Han är fyllda 15 och går i nian. Mamman är svenska.

Imponerar på fel sätt

Christopher Luschan beskriver sin rollfigur Jesper som en osäker liten stackare som gör allt fel. Jesper vill ju bli ihop med Anna, men Christopher tycker att han försöker imponera på fel sätt. Han visar inte sina allvarliga sidor, utan är bara ytligt tuff.

Även om Christopher själv kan vara nog så svartsjuk, skulle han aldrig kunna slå en tjej så som Jesper gjorde - men däremot en kille.

Christopher är mer självsäker än sin rollfigur. Flickvänner har han haft några stycken, men han vill inte tala om huruvida han har haft sex med någon.

- Det där är lite privat, säger han.

Snack med syrran

Men han kan inte låta bli att berätta om sin stora kärlek - en flicka i Österrike som han var ihop med för nästan två år sedan. Hon var tre år äldre och bodde i byn där familjen brukar tillbringa somrarna.

Han har inte kunnat träffa henne sedan dess, men de har brevväxlat och ses kanske till sommaren igen.

Christopher berättar att han kan prata om allt med sin storasyster.

- Hon vet hur tjejer vill att killar ska vara, så hon har lärt mig mycket, säger han med glimten i ögat.

Onani tabu

Bland de mest hemliga ämnen som är ganska ovanligt att man pratar om är att onanera. Genom enkäter om ungdomars sexualvanor vet man att de flesta ungdomar prövar sig fram, både tjejer och killar, även om killar brukar ha mer regelbundna vanor.

Killar brukar inte diskutera sina egna erfarenheter men däremot skoja om dem allmänt, vilket tjejer inte lika ofta gör.

Det har också visat sig att flickor ägnar sig mer åt onani efter det att de haft sex med killar, medan killarna gör det lika mycket både före och efter det att de legat med någon.

- Jag har prövat lite grand och kanske fått någon orgasm, men jag känner mig osäker, säger Alexandra. Jag tänker att jag kanske har gjort fel eller att det är något fult eller farligt.

Lite skamligt

- Jag vet egentligen att det inte är så, men jag väntar nog tills jag blir äldre. Det är nog lättare för killar att onanera.

Linus berättar att också han har provat några gånger och fått orgasm någon gång. Men han var mer intresserad när han just upptäckte det.

- Man skäms lite grand, men jag vet inte varför. Kanske för att det är lite ovant, säger han.

Christopher berättar att han gjorde det förut i puberteten, men inte nu längre.

- Man ville väl kolla hur man såg ut. Men annars är det väl bara gamla gubbar som onanerar när de inte kan få något annat, säger han och bekräftar en gammal myt som enligt undersökningar inte stämmer.

Farligt vara udda

Ett genomgående drag i tonåren är att man vill vara "som alla andra", inte minst när det gäller sex. Att hålla jämna steg med kompisarna är viktigt, både att skaffa sig erfarenheter och att se till att inte skaffa sig dem.

Sådant som inte är "normalt" upplevs som ett hot och lite skrämmande. Det kan vara allt från föreställningar om att vara ensam i världen om att onanera till funderingar kring homosexualitet. I yngre tonåren är homosexuella erfarenheter mycket ovanliga, och många gånger är de unga fördömande.

- Förut trodde jag att de av samma kön bara var ihop för det sexuella och det tyckte jag var äckligt, men nu har jag förstått att de också blir förälskade i varandra. De kan ju inte hjälpa det, så de ska ha samma villkor som vi andra och få gifta sig, säger Alexandra.

Trohet viktigt

Alexandra, Linus och Christopher är ense om en sak: otrohet är fel och oacceptabelt, men däremot kanske man måste pröva sig fram i flera förhållanden innan man hittar den rätta.

När hon eller han dyker upp vill de dela sitt liv med den personen och få barn. Alexandra vill gifta sig i kyrkan. Christopher vill också gifta sig men tror inte att det är dags förrän han blir runt trettio.

Linus tycker inte att man behöver gifta sig. Hans föräldrar är inte gifta, och själv tycker han att det bara är ett onödigt kontrakt.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt