Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 16:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/junior/dyrare-att-flyga-for-klimatets-skull/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Dyrare att flyga – för klimatets skull

En ny skatt gör det lite dyrare än tidigare att flyga. Vi förklarar hur flyget påverkar miljön.

Vad är flygskatten?

Varje flygbiljett blir nu 60 kronor dyrare att köpa om man reser inom Sverige och EU. Längre resor blir upp till 400 kronor dyrare. Sedan länge finns

kol­dioxidskatt för bilar och fabriker. Men flygtrafiken har inte varit lika mycket beskattad. Pengarna från skatten går till staten, som kan starta nya klimatprojekt.

Varför ska vi ha flygskatt?

För att flyg bidrar till klimatförändringarna. Världens länder har kommit överens om att jordens medeltemperatur får öka med högst 2 grader och helst inte mer än 1,5 grad. Då måste utsläppen av koldioxid minska.

Kommer skatten verkligen att minska flygandet?

En höjning på 60 kronor kommer inte att påverka jättemycket. Men det är ett viktigt steg. Fler länder kan följa efter. Men många experter tror att flygskatten borde vara högre för att ge effekt.

Hur mycket släpper flyg ­ut, jämfört med bilar?

I Sverige släpper flyget ut ungefär lika mycket som vägtrafiken. Men då måste man tänka på att vi åker mycket mer bil än vad vi flyger. Dessutom är det sämre för miljön att släppa ut koldioxid långt uppe i luften än på marken.

Kommer det inte miljö­vänliga flygplan snart?

Många pratar om att man borde använda biobränsle (bränsle gjort på växter) i stället för bensin. Men då skulle det behövas så mycket biobränsle att all skog skulle gå åt. Och det kommer att gå lång tid innan man byggt bra flygplan som går på el. Flyget har blivit renare, men eftersom vi flyger mer har utsläppen ändå ökat. Det är alltså nödvändigt att alla flyger mindre.

Vad borde vi göra mer?

Vid resor inom landet och i Europa är tåg absolut bäst. Det går faktiskt ofta fortare än flyget vid resor under 60 mil. Vi borde också äta mindre kött och ta bilen mer sällan. Sverige är bättre på det här än många andra länder, ändå minskar våra utsläpp väldigt ­långsamt. Och per person är Sveriges utsläpp bland de högsta i världen.

Vad betyder det att ­klimat­- kompensera?

Det är när man till exempel köper träd som planteras. Träden hjälper sedan till att binda koldioxid. Allt som minskar påverkan på miljön är bra. Men koldioxiden som ett flygplan släpper ut hamnar ändå i atmosfären.

Varför får små flygplatser ofta pengar av kommunen, om vi borde flyga mindre?

Kommuner tycker att det är coolt att ha egen flygplats, och de tjänar pengar på turister.

Ska man ha dåligt samvete om ens familj flyger?

Nej. Det är ju de vuxna som köpt flygresan. Och ett förbud mot att flyga föreslår ingen. Men om det är möjligt att ta tåget i stället, så föreslå det för dina föräldrar.

Källa: David Kihlberg, Naturskyddsföreningen

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt