Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Vi kan påverka framtiden”

Forskaren Alexander Ståhle tror att fram­tidens städer kommer bli mer barnvänliga.

Hur kan du och dina forskar-­kompisar egentligen veta något om framtiden?

– Vi vet inget säkert, men våra ­beskrivningar visar hur det kan bli. Vi frågade 400 experter vad de tror kommer att påverka städerna i framtiden. Med hjälp av deras svar kunde vi beskriva tre möjliga ­framtidsstäder.

Varför blev det tre ­olika ­städer?

– För att en del saker är väldigt osäkra. Till exempel vet man inte om det kommer att finnas ­mycket eller lite bensin och olja i framtiden. Man vet inte heller hur mycket politikerna ­kommer att bestämma om ­städerna.

Vilken av städerna tror du att KP-läsarna kommer att leva i år 2050?

– Massor med människor har röstat på våra förslag. Nästan ingen röstar på fristaden. De allra flesta röstar på ­ekostaden eller teknostaden. Och jag tror som de. De städerna ger en väldigt trevlig framtid. En kombination av de två skulle bli en jättefin stad att leva i, tycker jag.

Kan det bli verklighet?

– Ja, om de flesta människor och de som jobbar med att planera städer får bestämma. De ”bilstäder” vi har nu hittade man på och började bygga för 100 år sedan. De är inte så härliga och trevliga som man trodde de skulle bli. De är faktiskt ganska smutsiga och farliga, inte minst för barn. Men det viktiga är att vi människor bestämde oss för att bygga sådana städer, och att vi klarade av det. Därför kan vi bestämma oss för en annan sorts stad nu, och klara av att bygga den. Vi kan påverka framtiden om vi vill.