Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 23:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/konsument/kopa-hast-provrid-vid-flera-tillfallen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Köpa häst: "Provrid vid flera tillfällen"

"Tolvårig brun halvblodsvalack vill komma till någon som vill promenad- och skogsrida. Han är min ögonsten, men jag måste tyvärr sälja honom. Hemmet viktigare än priset." Annonsen lovar mycket, men det gäller att vara vaksam.

FORMULERINGEN OVAN är vanlig under "hästar säljes". I det här fallet var köparen övertygad om att säljaren var seriös. Hästen var fin, rolig att rida och hade ett trevligt sätt. Att ägaren dessutom ville inspektera ögonstenens nya hem, ingav förtroende. Men när köparen började prata om kommande veterinärbesiktning backade säljaren ur.

Besiktning före köp är en självklarhet - veterinären ska bland annat kontrollera hästen när den rids och göra ett så kallat böjprov. Benen böjs så mycket det går för att upptäcka eventuella hältor eller benskador. I det här fallet reagerade hästen på samtliga ben, den hade alltså ont i alla fyra.

Det är tyvärr vanligt att spekulanten inte har full kontroll över sitt köp. Likaväl som att säljaren inte alltid är helt ärlig. Om köparen vet vad man ska titta efter och vilka frågor som bör ställas undviks många problem.

Bo Slättsjö, hästombudsman, anser att man alltid ska anlita veterinär, helst en man haft tidigare. Och man ska använda de nya besiktningsintyg som Ridsportförbundet har, då ges en heltäckande bild över hästens status. Vidare ska man inte vara rädd för att fråga om tidigare hältor, hostproblem, temperament med mera. Svaren kan med fördel skrivas in i köpekontraktet.

Med veterinärens hjälp kan man bilda sig en uppfattning om hur hästen är musklad och ställa det i relation till hur säljaren uppger att den rids. Om den har tävlat är det viktigt att ta reda på hur mycket, när och under hur lång tid, för att eventuellt kunna röntga leder och därmed slippa upptäcka dolda fel senare. Lederna slits hårt under tävling.

Pia Degerheim är sedan några år ägare till Grey Harley, nioårigt halvblod och skimmelvalack. Pia hade tur när hon fann sin häst. Hon fick tips av en kompis. Pia provred hästen och tyckte att han verkade lugn och sansad, hade utstrålning, vackert huvud och underbara ögon.

Pia följde kompisens rekommendation och kände sig trygg när hon bestämde sig. Hon kunde lita på säljarens omdöme om Harley som lugn, stabil, snäll och samarbetsvillig, kanske lite tråkig till och med.

- Efter ett tag kändes det faktiskt som om jag hade köpt en tråkig häst. Men så småningom lärde vi känna varandra och då insåg jag att Harley faktiskt var mycket mer alert än vad säljaren beskrivit, mera pigg och framåt. Helt underbart!

Ett av Pias råd till en oerfaren köpare är att ta med sig någon som kan hästar. Vidare att provrida vid flera tillfällen och samtidigt känna efter hur man kommer överens.

Advokat Charlotte L St Andreánszky, med särskild inriktning på hästjuridik, håller med.

- Jag får ibland frågor från nya ägare som vill häva ett köp. Orsaken kan vara att hästen inte går att hantera eller rida, ibland upplever köparen att hästen blivit farlig. Men häst och ryttare kanske inte passar ihop.

Advokat Andreánszky anser att säljaren bör avråda från affär om köpare och häst inte verkar fungera tillsammans. Om det ändå blir problem måste köparen snarast göra en reklamation till säljaren.

De flesta tvister löser parterna genom förlikning. Det är då viktigt att det upprättas ett avtal där det står vad man kommit överens om. Charlotte L St Andreánszky menar att det kan underlätta om man kontaktar en advokat innan avtalet skrivs eller om det gäller en reklamation. Det kostar några tusenlappar men kan visa sig vara en god investering.

Monica Wikfors

monica.wikfors@dn.se

08-738 10 57

FAKTA/försäkringar

+ I Sverige finns uppemot 250 000 hästar. Försäkringsbolaget Agria tecknar cirka tusen nya hästförsäkringar per år. Antalet ägarbyten antas dock vara minst 20 gånger fler än så, kanske uppemot tio procent av alla hästar byter ägare.

+ Broschyren "Djurskyddsbestämmelser" som utges av Jordbruksverket sammanfattar djurskyddslagen, djursskyddsförordningen, Jordbrukets föreskrifter och allmänna råd.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt