Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 16:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/23-teatrar-spelar-pjas-samtidigt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

23 teatrar spelar pjäs samtidigt

Klockan 12.00 den 10 februari gör Teater­sverige en landsomfattande manifestation. I 23 städer spelas Harold Pinters kortpjäs ”Presskonferensen” samtidigt. Aktionen ska vara ett försvar för den fria kulturen.

För några år sedan upptäckte Anna Sjövall, konstnärlig ledare på Teater Halland, Harold Pinters dramasketch ”Presskonferensen”. Kortpjäsens manus är bara på ett par sidor och handlar om en ­reporter som kallas till presskonferens av en nyutnämnd kultur­minister.

– Jag läste den för några år sedan och blev så gripen och kände att den stämde så väl med den politiska bilden i Sverige och övriga ­Europa i dag, att fler och fler ­högerextrema och totalitära partier ­växer. Den är så kort, så jag funderade på hur den skulle kunna göras och få ett genomslag och kom på att göra den som en landsomfattande manifestation vid ett tillfälle för att den skulle få ett stort genomslag.

Vad är det i Harold Pinters pjäs som gör att den passar att framföra såhär?

– Det är redan första meningen. ”Reportern frågar: Ni var ju tidigare chef för Säkerhetspolisen men nu är ni kulturminister. Vad är skillnaden på de båda rollerna? Då svarar ministern att det är ingen skillnad, allt handlar om att kontrollera och styra människors tankar och känslor.” För mig är det vad många vill göra, man vill bara visa upp en viss sorts känslor, vara följsamma.

Hon började med att övertyga sina kollegor på landets övriga länsteatrar, men med tiden har hon också fått med sig stads­teatrarna. Det är i samband med det kulturpolitiska konventet Folk och kultur som den landsomfattande manifestationen genomförs.

– Alla har varit så enormt positiva från första början för texten är så stark och sätter fingret på en utveckling som alla är rädda för. Sedan har det så klart varit ett pusslande på teatrarna när det kommer till det praktiska.

I 23 städer i Sverige spelas pjäsen alltså samtidigt. I Stockholm framförs dramat på Sergels torg, Robert Fux spelar den nyutnämnde kulturpolitikern och Ann Petrén gör rollen som reporter. På Almedalens bibliotek i Visby är Tomas Lindström minister och Thomas Sundström reporter. I Luleå utspelar sig presskonferensen på Storgatan med Jonas Hellman-Drissen som minister och Maja Rundeberg reporter. Där finns också Mats Pontén med som Säpovakt. Så fortsätter det landet runt.

Vad hoppas du att detta ska leda till?

– Jag hoppas att det ska starta en bred diskussion om varför vi ska ha konst och varför det är viktigt med kulturen i samhället. Varför måste vi värna om det på samma sätt som man måste värna om yttrandefrihet och ett fritt rättsväsende, säger hon.

”Presskonferensen” är en landsomfattande teateraktion. Den framförs lördagen den 10 februari kl 12 på 23 ställen i landet i samband med det kulturpolitiska konventet Folk och kultur 2018. Läns- och institutionsteatrar i hela landet har bjudits in att delta i projektet.

Kortpjäsen skrevs 2002 av Nobelpristagaren Harold Pinter.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt