Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

5 favoriter just nu

Bedårande syskon på Drottningholm

Opera. ”Syskonen i Mantua”

Drottningholms slottsteater

Bland de gamla kära kulisserna på Drottningholmsteatern iscensätts nu ett koncept à la ”Mamma Mia”. Gamla melodier, till och med madrigal-hits tillsammans med nykomponerat, får en specialskriven story, som bygger på den autentiska historien om den judiske tonsättaren Salome Rossi och hans syster Europa. De båda syskonen fanns vid hovet i den italienska staden Mantua. Musikforskning och dagspolitik uppträder i en sprudlande konstnärlig form i denna sorgliga, roliga och bedårande föreställning. Dessutom härliga kostymer, uppfinningsrik koreografi – och glansfulla röster.

Maria Schottenius

Sällsam spökhistoria

Barnbok. ”Skuggornas hus” Ingelin Angerborn

Rabén & Sjögren

Det är som att få tillbaka en bit av Maria Gripe, den period när hon skrev ”Tordyveln flyger i skymningen” och ”Agnes Cecilia – en sällsam historia”: Ingelin Angerborn skriver med samma lätta hand och samma förmåga att mana fram sällsamma historier ur vardagliga småstadsmiljöer med knarriga hissar och gamla hus. I ”Skuggornas hus” är det elvaårige Sakarias som beger sig till farmor och farfar med sin övergivenhet när pappa återigen sviker sina löften om gemensamt höstlov. Men det finns någon mer i deras hus, någon som oroligt rör sig i skuggorna och till och med skymtar i Sakarias egna teckningar. Spökhistoria från 9 år.

Lotta Olsson

Modernmelankolisk pop

Skiva. ”Songs you make at night” Tunng

(Full Time Hobby/Border)

På 00-talet fanns Tunng i frontlinjen för vad som då kallades folktronica, en fusion av finstilt brittisk folkpop och modern elektronik. Fast det största namnet Four Tet begav sig snart åt andra håll och någon riktig rörelse fanns väl aldrig. Dessutom blev det osämja i bandet och de två centralfigurerna gick skilda vägar. Men här är de tillsammans igen, på ett album som säger att inget väsentligt har förändrats, detta är ett lika strålande exempel på modernmelankolisk brittisk tidlöshet som någonsin King Creosote eller Steve Mason/Beta Band. Samtidigt som äldre brittisk folkrock ter sig långt mer tidsbunden.

Nils Hansson

Levande samtidskonst

Utställning. ”Nymaterialism”

Bonniers konsthall, Stockholm

Höstutställningen ”Nymaterialism” på Bonniers konsthall utstrålar sensualism och mjukhet. Här visas verk av tretton konstnärer från sex kontinenter, varav fyra svenskar, som alla arbetar med textilier, lera och trä. Konsthallen har påpassligt fångat upp en internationell tendens, inom filosofin kallad ”nymaterialism”. I samtidskonsten utmärks den av ett intresse för gamla hantverkstraditioner, levande naturmaterial och återbruk. Här medverkar flera av mina favoritkonstnärer, däribland Theaster Gates, Sheila Hicks och Britta Marakatt-Labba. Missa inte tillfället att möta några av samtidens mest angelägna konstnärer!

Birgitta Rubin

Urstarkt samtidsdrama

Drama. ”The split”

(BBC/SVT)

Bättre än så här lär det knappast bli på tv i höst. Efter två avsnitt av BBC:s samtidsdrama ”The split” längtar man bums efter de följande fyra. Och det finns flera skäl till det: Starkt manus, smidig regi, skönt skådespeleri. Det känns verkligen att den här täta ensemblen spelar tillsammans. Storyn kretsar kring en matriark på en advokatbyrå (specialiserad på familjerätt) och hennes tre döttrar. Storsystern lämnar plötsligt firman för en konkurrent. Och syskonens frånvarande far som svikit dyker oväntat upp i London. Det är svårt att inte älska Nicola Walker efter serier som ”Saknad, inte glömd” och ”River”. I ”The split” spelar hon ut hela sitt register. Skyhög nivå!

Jan Eklund