Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Aleister Crowley: President of the USA?

Om satanisten Aleister Crowley hade varit 50 år i dag (han föddes 1875 och dog 1947) så hade han haft alla chanser att bli en framgångsrik politiker. ”Världens ondaste man”, som han kallades i 1900-talets början, framstår som liberalt trevlig i jämförelse med figurer som Trump, Orbán, Erdogan och Putin. Det förnämliga förlaget Hastur har i dagarna givit ut fyra av Crowleys noveller i svensk översättning av Jonas Wessel. Volymen heter ”Ockulta kvarlevor”. Novellerna är ohyggligt dåliga och nästan rörande självförhärligande, men behållningen är Wessels utan tvekan minnesvärda efterord, som framstår som en i det närmaste tungotalande apologi för den onde gamle geten Crowley.

Det händer ibland att en adept och introduktör övertrumfar den han eller hon introducerar, och jag tycker att detta är just ett sådant fall.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.