Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/andreas-adahl-till-minne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

ANDREAS ÅDAHL TILL MINNE

Andreas Ådahl har som tidigare meddelats avlidit 71 år gammal efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Karin och barnen Martin och Anna med familjer.

Andreas blev 1957 A-student i Norra latin. Under militärtjänsten lärde han sig ryska på tolkskolan. Han blev 1966 fil dr i Uppsala, med avhandlingen ”Rysk civilrättsterminologi i Sovjetunionen”. År 1967 blev Andreas jur kand vid Stockholms universitet. Han tog initiativet till Institutet för Öststatsforskning i Uppsala och var där professor på halvtid 1970–1981. Under den andra halvtiden var han vice vd i Svenska Finans fram till 1976, och under perioden 1976–81 nära rådgivare i statsrådsberedningen till Thorbjörn Fälldin, vars förtroende han i hög grad åtnjöt. Under 1970-talet hade han dessutom uppdrag för FN i Iran och ECE i Genève.

Sedan knöts Andreas till UD. Han var minister vid den svenska delegationen vid OECD respektive Unesco samt ambassadör i Tripoli, Riga och Alger. Han blev Sveriges första sändebud till det fria Lettland 1992, en uppgift för vilken Andreas, med sitt historieintresse och sin kunskap om öststaterna, var som klippt och skuren. En viktig insats gjorde han i förvaltningen av Skangal, den gård som familjen Palme gav till Frälsningsarmén i Lettland. Sedan år 2005 var Andreas ordförande för stiftelsen Kulturarv utan gränser.

Andreas var en mångsidig person, intellektuell allätare, glatt nyfiken på livet, varm och kreativ. Han hade en betydande förmåga att gilla läget, en smittande entusiasm och såg möjligheter där mer cyniska betraktare såg

svårigheter. Av det politiska livet var han en insiktsfull iakttagare, vars bokstavliga skarpsynthet därutöver gjorde honom till en framstående kännare av sällsynta fåglar och medeltida kyrkomålningar. Den bildning som han gärna delade med sig av i lättsam form gjorde honom till en idealisk reskamrat.

Andreas var glad i sin familj och var sina vänners vän, han trivdes med livet. Med hustru Karin fick han 43 år av nära, även professionell, gemenskap. Vi minns honom med värme och saknad.

Sven Salén Sten Westerberg

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt