Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 06:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/andreas-adahl/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Andreas Ådahl

Ambassadör Andreas Ådahl, Stockholm, har avlidit i en ålder av 71 år. Hans närmaste är hustrun Karin samt barnen Martin och Anna med familjer.( )

Andreas Ådahl kom till Utrikesförvaltningen 1981. Han blev först minister vid OECD-delegationen och därefter vid Unesco-delegationen i Paris. Vid Unesco var han med om att föra organisationen ur den kris som följde på USA:s( avhopp. Han var därefter ambassadör i Libyen och 1992–1997 ambassadör i Lettland. Det pånyttfödda Lettland såg till Sverige som sin främsta allierade i väst, och Andreas Ådahl engagerade sig starkt i återuppbyggnaden av de ekonomiska, politiska och kulturella banden mellan de båda länderna, bland annat med skapandet av Riga School of Economics. Från 1998 var han medlem av Lettlands vetenskapsakademi. Andreas Ådahls sista utlandspost blev från 2000 Algeriet, där han fick uppleva landets väg tillbaka efter inbördeskriget.

Andreas Ådahl hade åtskilliga uppgifter vid sidan av sina olika arbeten, till exempel FN-uppdrag i Iran och för Economic Commission for Europe i Genève under åren 1971–76. Han var styrelseledamot i Utrikespolitiska institutet och i Östersjöstiftelsen samt i det så kallade Skangalrådet, där han också blev hedersordförande. Rådet svarade för driften av det barnhem som bildades sedan familjen Palme donerat herrgården Skangal till Frälsningsarmén. Från 2005 var Andreas Ådahl en starkt engagerad ordförande för stiftelsen Kulturarv utan gränser och dess återbyggnadsarbete på Balkan. I de, efter stridigheterna på 1990-talet, svårt drabbade länderna förenades hans kulturella och diplomatiska kunskaper på ett lyckat sätt.

Andreas Ådahl var en rikt begåvad person med många strängar på sin lyra. Till utbildningen var han ekonom och jurist men hans håg stod i hög grad till humaniora, historia och kulturhistoria. Han var mycket beläst och bildad men saknade åthävor och var älskvärd och vänfast i hela sin framtoning. Vetgirighet, glad entusiasm och en positiv livssyn genomsyrade allt han företog sig. En stor iver inför varje ny uppgift var också parad med förmågan att sporra och vägleda andra. Vi är många som sörjer Andreas Ådahl och minns honom med värme.

Dag Sebastian Ahlander, Kerstin Asp-Johnsson, Lars-Göran Engfeldt, Stanislaw Patek, Lennart Watz, Karl-Vilhelm Wöhler UD-kolleger

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt