Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/auktionshus-nakencensureras-av-facebook/

KULTUR

Auktionshus nakencensureras av Facebook

När auktionshuset Fine Art Bourse ska öppna på nytt efter en tids omstrukturering, under ledning av Tim Goodman, blir deras första auktion en vid namn ”Erotic, fetish and queer art” den 25 september. Auktionen äger rum över internet och skulle därför bland annat lanseras på Facebook – men från första stund möttes de av motstånd.

Facebook censurerar nämligen nakenhet på alla bilder som läggs upp på sajten – oavsett vilket slag den är av. Fine Art Bourses försök att göra reklam för sin auktion genom köpta annonser gick alltså inte igenom, och dessutom flaggades auktionshuset av Facebook för framtida annonser.

”Vi tillåter inte annonser som innehåller nakenhet, även om den inte är sexuell till sin natur. Detta inkluderar användandet av nakenhet i konstnärligt eller utbildande syfte”, ska Facebook ha uttryckt sin ståndpunkt i ett mejl.

I ett öppet brev riktar sig grundaren Tim Goodman därför direkt till Facebooks grundare, Mark Zuckerberg. Där skriver han att ”problemet är mycket större än Fine Art Bourse” och att otaliga andra konstnärer censurerats av internet­jätten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt