Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bara ett fiasko

DE SOM SEDAN 1987 hävdat att Radio Islams propaganda varit antisemitisk hets har inte "fått rätt" i och med de fällande domarna. De har haft rätt hela tiden! Att det var nazism som Rami spred borde ha varit uppenbart för alla som läst och hört hans utfall. Men Per Gahrton såg det inte. Han tillhörde i stället Ramis främsta försvarare.

Nu hävdar Gahrton (DN 20/2) att han endast "lät sig intervjuas om Palestinafrågan innan sändarens antisemitiska karaktär var klarlagd". Så oskyldigt var det nog inte. I den långa intervjun från 1988, återgiven i Ramis bok "Vad är Israel

• (sid 376-395), instämmer han i Ramis antisemitiska påståenden och säger att de som anklagar Radio Islam för antisemitism gör sig skyldiga till "en försmutsning av debatten".

Det är samma år som Radio Islams sändningar innehöll bland annat högläsning ur den antisemitiska skriften "Sions vises protokoll", hyllningar till förnekare av Förintelsen som Faurisson och angrepp på Anita Gradin, "en fräck sionistisk judinna och säkerhetsrisk".

I SvD samma år skrev Gahrton att JK:s beslut att inleda förundersökning mot Radio Islam "är ett illavarslande tecken på undfallenhet inför en resursstark lobbyverksamhet". Två år efter det att Rami startat sina sändningar måste Gahrton själv ha fallit för denna lobby, eftersom han plötsligt välkomnade JK:s åtal.

Gahrton skriver att Per Ahlmark aldrig tagit itu med högerextremisten Christopher Jolin, en av Ramis tidiga medhjälpare. Men det var just Ahlmark som 1983 kunde bevisa att Jolin under falskt namn publicerat antisemitisk hets i tidskriften Grafia! Själv visade jag 1987 att Jolin uppträdde under olika namn i Radio Islams sändningar. Gahrton, som 1988 försvarade Radio Islam, kunde inte ha varit ovetande om detta: båda avslöjandena slogs upp på flera helsidor i Expressen.

Gahrtons undanflykter om sitt ställningstagande har blivit ett fiasko. Hans försvar av antisemiten Ahmed Rami motiverar den beteckning jag gav honom i min bok: "antijudisk grobian".

JACKIE JAKUBOWSKI

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.