Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Bröderna Lejonhjärta” i ny dräkt

Konstnären Jesper Waldersten har hjälpt Tomas Alfredson att ta fram ett nytt formspråk inför den länge utlovade storfilmen ”Bröderna Lejonhjärta”. I maj 2018 ges två nyutgåvor av boken ut, och i samband med detta ställs illustrationerna även ut på Kulturhuset Stadsteatern.

I Astrid Lindgrens klassiska bok ”Bröderna Lejonhjärta” fick sjuttiotalets barn tidigt en bild av teman som dödlig sjukdom, självmord och kampen mot förtryck. För fem år sedan stod det klart att Tomas Alfredson arbetade med en ny filmati­sering, med manus av John Ajvide Lindqvist, och 2013 ringde regissören upp Jesper Waldersten och bad honom att bli visuell medskapare.

Waldersten och Alfredson samtalade i tre års tid om hur de skulle kunna skapa ett nytt bildspråk utan att fastna i Ilon Wiklands klassiska illustrationer till 1973 års upplaga, och till Olle Hellboms film från 1977. Samtalen grep in i personliga erfarenheter om sorg och död, som ett slags terapi.

– Döden är ännu abstrakt för mig. Jag är snarare rädd för faror, ondska och mörker, och för att det ska göra ont, men jag har nog ännu inte riktigt förstått att jag kommer att dö, säger Jesper Waldersten.

Han minns hur hans pappa läste boken för honom om och om igen.

– Jag bläddrade alltid fram till sidorna om Katla, som jag längtade efter. Jag var själv en mörkrädd liten Skorpan och är det än i dag som fyrtioåttaåring. Och boken handlar ju om just det: att fascineras av mörkret även fast man tycker att det är läskigt.

Jesper Waldersten tycker att barnkonst ibland tenderar att skriva barn på näsan. För att komma bort från berättelsens bombasm försökte Waldersten i stället berätta genom subtila enskildheter.

– Jag knäckte nöten när jag gjorde Skorpans taniga ben. Det var en enkel detalj som jag hela tiden återvände till, som när de kommer till Nangijala och får springa igen.

I maj ges två nyutgåvor av boken ut på Rabén och Sjögren, dels en vanlig textbok, dels en större utgåva i begränsad upplaga där bilderna får komma till sin rätt. I samband med detta ställs illustrationerna, som Waldersten tagit fram i samarbete med koppartryckaren Siv Andersson, också ut på Kulturhuset Stadsteatern.

– Illustrationerna från 1973 är gjorda i ett fågelperspektiv, som tydligt berättar för oss vad vi ska se men i Astrids berättande är det ofta Jonatan som genom att måla upp en mörk ohygglig bild av vad som ska komma skall skapar förväntningar och fasa hos Skorpan. Jag ville fånga den där drömvärlden, genom att lita på att barnen kan fylla i de sista bilderna själva.

Att ta sig an en bok som präglat så många barndomar vägde tungt på Waldenstens axlar, men han insåg snart att det inte var möjligt att leva upp till andras bilder av boken. Han kände sig tvungen att göra sin grej och ”skita i förväntningarna”.

– Jag bestämde mig för att inte försöka tillfredsställa andra, utan våga stå för mitt uttryck. Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila.

”Bröderna Lejonhjärta” är en roman av Astrid Lindgren från 1973.

Berättelsen handlar om bröderna Jonatan och Skorpan (Karl) som efter döden kommer till landet Nangijala, där de tar upp kampen mot den onda härskaren Tengil och draken Katla.

Boken är liksom flera andra av Astrid Lindgrens stora böcker illustrerad av Ilon Wikland.

”Bröderna Lejonhjärta” är översatt till 46 språk.

Fick premiär som svensk spelfilm i regi av Olle Hedbom 1977. I huvudrollerna ses Staffan Götestam, Lars Söderdahl, Allan Edwall och Gunn Wållgren.

Jesper Waldersten har illustrerat nyut­gåvan.