Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 22:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/bygg-nobel-center-det-blir-alltid-protester-mot-nyskapande-hus/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bygg Nobel center. Det blir alltid protester mot nyskapande hus

En tidigare Nobelpristagare framhöll i en intervju i SVT i år att det unika med Nobelfesten i Stockholm är att man firar vetenskapliga framsteg och författarkonsten samt att det är kanske den största tilldragelsen i vårt land. Annars förekommer festivitas i första hand i samband med stora idrottsevenemang, artist­galor och hovets högtidlig­heter.

Nyligen har det uppförts två stora arenor för fotboll och artistgalor med mera i Stor-Stockholm utan några större protester. Men nu när man vill bygga ett Nobel center mitt i Stockholm protesterar en rad personer i ledande ställning inklusive kungen, bland annat genom hel­sidesannonser i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Häromdagen promenerade jag på Blasieholmen och noterade en stor och trist parkeringsplats med en massa bråte, ett par röda skjul och ett tullhus. Jag kan inte förstå att man är så upprörd över att detta skall ersättas av ”a shimmering block of copper, glass and stone” ritat av den berömde brittiske arkitekten David Chipperfield.

Man kommer att tänka på Sydneys operahus, som uppfördes under protester och avskedande av arkitekten, men nu blivit en symbol och landmärke för Australien.

Tidskriften Economist kan inte förstå protesterna mot att inrätta ett stort Nobelmuseum. Det är en typisk ”not in my backyard” inställning som uppvisas. Tullhuset som måste rivas har inte använts av tul­len sedan länge och har hittills varit helt obemärkt, då det knappast har något värde som byggnadsminne.

Men det allvarligaste är att så många svenskar i ledande ställning med ekonomiska resurser inte respekterar den representativa demokratin. Om vårt lands två största politiska partier, det vill säga Social­demokraterna och Moderaterna, har beslutat att stödja uppförandet av Nobel center så måste det respekterats.

Det är också anmärkningsvärt att kungen får sympatier för att han bryter mot konstitutionen och lägger sig i en politisk fråga.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt