Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 06:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/byn-jacques-tati-satte-pa-kartan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Byn Jacques Tati satte på kartan

I en liten fransk by regisserade Jacques Tati sin genombrottsfilm ”Fest i byn”. Han hade själv huvudrollen som brevbäraren på cykel och gjorde därmed den lilla byn världskänd.

I november är det 30 år sedan den franske filmregissören och skådespelaren Jacques Tati gick bort. Hos älskarna av filmer som ”Fest i byn”, ”Semestersabotören”, ”Min onkel” och ”Playtime” lever han kvar. Hans ordlösa humor, underdogperspektiv och exakta snubblande har förnöjt en internationell publik och influerat många andra i samma genre, till exempel Rowan Atkinson.

I det verkliga livet finns också ett minne efter Jacques Tati. I Sainte-Sévère-sur-Indre, en by med 800 invånare i det dåsiga grevskapet Berry i centrala Frankrike, öppnade man för tre år sedan Maison de Jour de Fête (Fest i byn-huset), ett museum tillägnat den man och den film som gjort byn nästan världsberömd.

Det var här som Jacques Tati sommaren 1947 med sitt filmteam, sex medhavda skådespelare och bybornas benägna hjälp spelade in sin genombrottsfilm. Alla kände varandra och de krigströtta invånarna ställde gärna upp när det hände något roligt. Läraren skickade barnen från skolan när det behövdes statister och prästen godkände att folk uteblev från mässan.

Tati hade ingen anknytning till Sainte-Sévère. Han var född i Paris och anlände hit för första gången under det andra världskrigets tyska ockupation av Frankrike. Själv sade han alltid att han kom hit av en slump, bara för att undslippa ockupationsmaktens obligatoriska arbetstjänst.

I filmen anländer ett kringresande följe till orten och slår upp ett biograftält intill den urgamla marknadsplatsen på torget. Det ska bli fest i byn. Ett av numren som visas är en dokumentärfilm om det ultramoderna amerikanska postverket, som använder sig av flygplan och helikoptrar. Ett tema i ”Fest i byn” blir ortens egen brevbärares fruktlösa ansträngningar att bära ut posten lika snabbt och effektivt som man gör i Amerika. Till detta blir han både uppmanad och hindrad av invånarna, vilket skildras i en händelsekedja av lågmäld och fyndig slapstick, typisk för Tati.

Även om Tatis franske brevbärare utför beundransvärda prestationer på sin cykel, kan han förstås inte mäta sig med amerikanerna. Men han behåller ändå publikens sympati. Med hjälp av sin karaktäristiska humor med melankolisk klangbotten både förutspådde och klandrade Jacques Tati den nya tiden, vilket han skulle fortsätta med i sina senare filmer. Och när man i dag besöker Sainte-Sévère kan man konstatera att byns brevbärare inte längre cyklar. Posten kommer i en gul Renault Kangoo, à l’americaine.

En av de saker som försenar brevbäraren i hans arbete är att han luras att ta några glas för mycket på byns kafé. I filmen ligger det precis till höger om valvöppningen vid torget, en rest av den gamla muren runt byn. Här byggdes interiören av den enkla baren där en del av filmen utspelas. Där är det åter privatbostäder i dag, men dagens kaféägare på andra sidan torget har inte försummat att använda Tatis brevbärare i sin marknadsföring. Det har ingen annan näringsidkare i byn heller gjort. Hela övervåningen på den lilla livsmedelsaffären är full av souvenirer och krimskrams med anknytning till filmen. Men på något sätt känns den blygsamma kommersen försvarbar här. Jacques Tatis ande säger att man visst kan låta sig bedras lite, bara det är för en god sak, precis som filmens lättrogne brevbärare låter sig förledas. Fysiskt uppenbarar Tati sig som staty i form av en gänglig gestalt med för korta byxor, ständigt med ett grepp om postväskan.

Tatis kärlek till Sainte-Sévère blev livslång och han återkom ofta hit. Han brydde sig om byn och uppmuntrade invånarna att använda sig av hans namn för att locka hit turister. Fest i byn-huset, med museum, kafé och butik, är ett resultat av detta. Varje år har man korfilmsfestival och den 31 oktober i år kan man tillverka sin egen brevlåda för åtta euro. Söndagen den 23 december erbjuder Maison de Jour de Fête julmarknad, varma drycker och sällskapsspel i 50-talsmiljö.

Christian Ahlskog

Resa hit

Flyg från Paris (Orly) till Limoges, som ligger 12 mil från Sainte-Sévère-sur-Indre, tar en dryg timme. Med tåg åker man på cirka två timmar till Châteauroux, ungefär fem mil från byn. Bilvägen är det 32 mil från Paris.

Bo och äta

La Chatre är närmaste stad. Här finns flera hotell, bland annat Inter-Hotel Du Lion d’Argent et des Tanneries. Dubbelrum från 63 till 77 euro, frukost 8 euro. Restaurangen har menyer för mellan 18 och 24 euro.

På landet utanför La Chatre finner man restaurangen Ferme Auberge de Poumoué med menyer mellan 19 och 24 euro. En specialité är rätter med den egenproducerade getosten och andra produkter från gården.

I byn Nouzerines, 13 km söder om Sainte-Sévère-sur-Indre, finns Hotel la Bonne Auberge med 6 rum för 64-80 euro per dubbelrum, frukost kostar 9 euro. Restaurangen är uppskattad och har menyer för 18-48 euro.

Ett par mil norrut ligger Saint-Chartier med slottshotellet Chateau De La Vallee Bleue. Dubbelrum 95-145 euro, frukost 14 euro.

Sevärdheter

Maison de Jour de Fête i Sainte-Sévère-sur-Indre. Föremål, miljöer och visualiseringar som har med Jacques Tati och filmen Fest i byn att göra. Kafé och butik.

www.maisondejourdefete.co

Musée George Sand i La Châtre och Maison de George Sand i Nohant. Författaren George Sand är en av traktens mer bemärkta personer. I hennes hus kan man se rummet där Frédéric Chopin komponerade många av sina verk.

www.maison-george-sand.monuments-nationaux.fr

www.pays-george-sand.com/Musee-George-Sand-et-de-la-Vallee,42

Musée de la chemiserie et de l’élégance masculine. Museum om skjorttillverkning beläget i Argenton-sur-Creuse. www.cc-argenton.fr/chemiserie.htm

Le Musée de la Sorcellerie. Häxmuseum i Blancafort. Området är känt för sin starka tro på övernaturligheter. Öppet från april till mitten av november. www.musee-sorcellerie.fr

Les Jardins de Drulon i Loye-sur-Arnon. Trädgård och slott med konstinstallationer. Öppet april-oktober. www.drulon.com

Cité de l’Or. Det moderna pyramidformade guldmuseet i Saint-Amand-Montrond.

www.cite-or.com

Jättelabyrinten i Guéret. Världens största permanenta labyrint bestående av häckar. Lekmöjligheter för barnen. Öppet februari-november. www.labyrinthe-gueret.fr/

Katedralen Saint-Étienne i Bourges. Påbörjad på 1200-talet, på Unescos världsarvslista sedan 1992. www.cathedrale-bourges.monuments-nationaux.fr

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt