Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:26 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/chef-tvingas-lamna-nationalnyckeln/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Chef tvingas lämna Nationalnyckeln

Sveriges gigantiska bokprojekt Nationalnyckeln, som beräknas kosta staten en halv miljard kronor, är i kris. Projektets chef Christer Engström har tvingats avgå.

För ett drygt år sedan tillsattes en utredning kring verkets interna arbete som leddes av en oberoende konsult för att ge stöd åt personalen och att utreda arbetsprocessen som helhet. Christer Engström fick kritik av utredningen för brister i sitt sätt att leda verksamheten.

– Vi var överens om att han skulle sluta och att han inte är rätt person att leda verksamheten framöver, säger Johan Bogdegård, som tills vidare leder verksamheten.

Han är även chef för Artdatabanken vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala. Det är Artdatabanken som ansvarar för att genomföra det som kallas Svenska artprojektet som i uppdrag av riksdagen ska artbeskriva alla Sveriges växt- och djurarter.

Detta projekt får 65 miljoner kronor årligen. Av dessa pengar går 28 miljoner kronor till uppslagsverket Nationalnyckeln som på ett lätt sätt ska presentera arterna för allmänheten och göra kunskapen tillgänglig för alla.

Projektet drogs i gång år 2002 och ska presentera cirka 50 000 arter. Man räknar med att det behövs 100 band för detta genom tiderna största svenska bokverk. Något sådant har inte skett någon annanstans i världen.

Men hittills har projektet gått med snigelfart. Efter tre år av förberedelser har man på fem år bara presterat elva band.

Enligt en intern källa har Nationalnyckeln hittills styrts av för många amatörer och projektet har inte haft någon riktig styrsel. Stämningen i personalen har varit spänd.

– Vi startade med en för hög ambition och har brottats med vad som egentligen ska vara med. Nu måste vi utöka utgivningstakten med 25 anställda och lära oss att kunna driva flera bokprojekt parallellt. Vi siktar just nu på att ge ut sex band per år i stället för som hittills två, säger Johan Bogdegård.

Han betona att man bedrivit ett omfattande, och enligt honom lyckat, vetenskapligt utvecklingsarbete som nu gör att man kan få upp farten, och att man bland annat utvecklat en helt ny teknik för att framställa högkvalitativa illu­stra­tioner.

En svårighet under resans gång har varit att man upptäckt 10 000 nya svenska arter. När det till exempel gäller amöbor och andra mindre organismer måste man sänka kraven på artredovisningen.

– Det är meningslöst att gå ner på artnivå för organismer som bara experter kan artbestämma med ett mikroskop. Här får det räcka med djurgrupper.

Jobbet som ny chef för Nationalnyckeln ska rekryteras externt.

Marcus Boldemann

marcus.boldemann@dn.se 08-738 20 59

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt