Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/commando-m-piggs-peter-puders-dod/

KULTUR

Commando M Piggs ­Peter Puders död

Peter Puders – gitarrist i TT Reuter och Commando M Pigg och bakom Thåström, Kajsa & Malena och Ulf Lundell – har avlidit. Han blev 58 år.

Puders var en av postpunkerans allra ljusstarkaste gitarrstjärnor och förebilder. Med precis kontroll skapade han gnistrande figurer med hjälp av ekoeffekter, feedback och explosiva vibratourladdningar. Inspiration hämtade han från Jeff Becks svajarmsteknik och Kenny Håkanssons molliga folkton.

– Puders var omöjlig att härma och hade en enorm uppfinningsrikedom och improvisationsförmåga, han var en av dessa få musiker som man kände alltid hade mer kvar, en hel reservoar av förmåga, säger Henrik Venant, som bildade TT Reuter hösten 1979, till DN.

– Jag är så ledsen att jag inte vet vart jag ska ta vägen nu. Vi var ju bara kids när vi började spela ihop.

Commando M Pigg återförenades för två år sedan och släppte då skivan ”När dom dumma har fest”. TT Reuter ger ut ett nyinspelat album under 2018.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt