Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 16:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/debatt-operation-jabotinsky-religion-mot-politik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

DEBATT/OPERATION JABOTINSKY: Religion mot politik

Tidigare inlägg 18/6

Livets ord motarbetar fredsprocessen i Mellanöstern, skrev Rasmus Malm förra veckan. "Vi vet att Israel omges av ett hav av människor som ser att det helst förintas och försvinner", svarar här pastor Ulf Ekman.

I en märklig artikel om Livets ords Israelengagemang (DN 18/6) visar journalisten Rasmus Malm antingen okunnighet eller ren illvilja. Låt mig dementera några av osakligheterna.

Artikeln är skriven på sådant sätt att läsaren kan förledas att tro att Livets ord skulle förespråka fördrivning av palestinier från Israel. Så är inte fallet. Tanken är absurd och vi tar bestämt avstånd från den.

Malm påstår att vi medvetet planterar judar på Västbanken. Så är definitivt inte fallet. Vi hjälper ryska judar till Israel, men vi har varken vilja eller möjlighet att styra över var de bosätter sig. Det är något som Israel som stat ombesörjer och den enskilde immigranten själv bestämmer. Att som förstasidesrubriken insinuerar kalla 7 000 judiska immigranter för bosättare är att förleda läsaren att anta att de alla hamnat på Västbanken. Det är att fara med osanning. Även Swedish Christian Study Center dementerar Malms påstående att de immigranter vi hjälpt har hamnat där. Livets ord har inte medvetet planterat en enda rysk jude där. Majoriteten av de ryska judarna väljer att bosätta sig hos släkt och vänner i Haifa, Ashkelon, Arad, Beersheva och andra städer i Israel. Ingen av dessa ligger på Västbanken.

Livets ord har gett ett bidrag till ett litet samhälle i Negevöknen. Tror Malm att Negev ligger på Västbanken

Malm förfasar sig över uttrycket "hem" till Israel. Har han läst Balfourdeklarationen eller FN: s beslut 1947 att just skapa ett "hem" för judar i Mellanöstern

Det hela den civiliserade världen då kom överens om, nämligen att Israel som nation har rätt att existera och att Förintelsen inte får upprepas, verkar ha gått Malm förbi.

Malm beskyller Livets ord för att ha dolda motiv och bara utnyttja judar i ett teologiskt spel. Detta är cyniskt och kränkande. Kristen- domen delar det judiska hoppet både om ett framtida fredsrike och om en kommande Messias.

Dessa tankar är teologiskt allmänstoff och tillhör det judiskt- kristna arvet. I 2000 år har judar och kristna utifrån bibliska utsagor trott på en återkomst till Israel för det judiska folket. Vårt engagemang för att hjälpa tusentals ryska judar, ofta från situationer som präglas av antisemitisk förföljelse, är motiverat av medmänsklighet. Dessa är utsatta människor. Vi vill ta ställning emot och aktivt bekämpa antisemitism varhelst den sticker upp sitt fula ansikte. Malm tycks inte vilja att dessa förföljda judar ska få finna en fristad i Israel.

Det är ju alltid spännande när journalister hänvisar till "hemliga interna dokument". Tyvärr, det handlar inte om hemliga dokument, bara om en intern manual för frivilligarbetare som arbetar med att hjälpa ryska judar. Inget är hemligt där, inte mer än internt material på vilken institution som helst.

Riktigt anstötligt blir det när Malm påstår att Livets ord vill frammana konflikter i Mellan- östern för att Jesus skall komma tillbaka. Detta är en sjuk anklagelse. Ingen kristen önskar eller kan iscensätta apokalyptiska konflikter i Mellanöstern. Malm är teologiskt obildad. Vi önskar både judar och palestinier att få leva i fred i Israel.

Vi strävar inte efter ett "Stor-Israel" som skulle innefatta stora delar av Mellanöstern. Vi tror däremot på Israels rätt att existera i trygghet och säkerhet och vet att Israel omges av ett hav av människor som ser att det helst förintas och försvinner. Att säga att vi motverkar fred genom att hjälpa judar dit är att säga att fred kommer först när Mellanöstern är "judenrein". Det som motverkar freden är terrororganisationer som Hamas som nyligen offentligt lovade att fördriva varje jude i Israel. Vi står för det judiska folkets rätt att leva i Israel. Den rätten är både historiskt, politiskt och bibliskt grundad, men den är absolut inte självklar.

ULF EKMAN

Pastor, Livets ord

REPLIK: "En oacceptabel människohandel"

"Vi stöder inte bosättningarna. Men om vi gör det, då är det rätt." För det första: Livets ord stöder Israels ockupation av Västbanken genom att stärka de illegala bosättningarna. För det andra: Livets ord betraktar de ryska invandrarna främst som redskap i en apokalyptisk aktivism. De två huvudproblemen från granskningen av Operation Jabotinsky kvarstår, trots Ulf Ekmans avståndstaganden från ett par av de mest extrema idéerna från de kristna sionisternas tankevärld.

I dag erkänner till och med Ariel Sharon att Israel ockuperar Västbanken och Gaza. Men Ulf Ekman nämner aldrig ordet ockupation. Han nämner ingen framtida palestinsk stat som en del av freden. När Livets ord talar om att de "hjälper människor att resa hem till Israel - till hela Israel", då räknas bosättningarna på Västbanken som vilka städer som helst. Thomas Magnusson som är föreståndare på Swedish Christian Studycenter i Jerusalem bekräftar: "De flesta ryssarna som reser med Operation Jabotinsky hamnar i bosättningar. Det är ett slags människohandel som är helt oacceptabel. Livets ord leker med människors liv och utsätter dem för enormt stora påfrestningar, därför att man tror att det ska påskynda Jesus återkomst."

Den israeliska statens officiella statistik redovisar att tusentals nyanlända invandrare från före detta Sovjet dirigerats till bosättningar. Det är naturligtvis inte Ulf Ekman som styr de nyanlända till ockuperad mark, den saken klarar den israeliska staten utmärkt själv.

Det var till stor del den ryska invandringen som förhindrade Västbankens största bosättning Ariel från att förvandlas till en spökstad under fredsprocessens 90-tal. Marken exproprierades först från palestinska bönder, varpå bosättningen grundades som en israelisk militärbas år 1978. I dag har Ariel cirka 16 000 invånare, av dessa kommer cirka 40 procent från före detta Sovjet (2001).

Levnadsomkostnaderna i bosättningarna är kraftigt subventionerade och bidragen har lockat många av de ryska invandrarna som har svårt att bekosta ett boende inne i Israel. Bosättare har efter den andra intifadans utbrott ansökt om statligt stöd, också för att kunna lämna de ockuperade områdena, men lagförslaget om sådana bidrag förkastades av knesset i juli 2001.

Det förekommer också direkta ekonomiska donationer från Livets ord-medlemmar till olika bosättningar, men den verksamheten är relativt oorganiserad jämfört med de amerikanska högerkristna projekten för att "adoptera en bosättning".

Den olagliga och militariserade israeliska bosättningspolitiken kränker dagligen palestiniernas rörelsefrihet och en rad andra mänskliga rättigheter. Bosättningarna är nyckeln till framtidens avtal om en rättvis fred. Om den israeliska regeringen kan förmås efterleva folkrätten och acceptera en livskraftig palestinsk stat på Västbanken - då kommer ett läger på varje sida fortfarande att slåss för varje millimeter av heligt land. De grupper som i alla lägen söker "motverka freden" är som Ulf Ekman själv skriver, just fundamentalisterna. De som vägrar inse att konfliktens kärna är politisk, inte religiös. De grupper som hävdar ett folks gudomliga rätt till "hela landet".

RASMUS MALM

kultur@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt