Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 22:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/delat-teaterhus-kan-bli-verklighet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Delat teaterhus kan bli verklighet

Liberalerna i Stockholm vill se ett scenkonsthus för fria teatergrupper. Nu ska ett förslag skickas in till Kulturnämnden.

Liberalerna i Stockholm hoppas på skapandet av ett scenkonsthus som fria teatergrupper ska kunna dela på. Detta för att stora kostnader från kulturstödet går till dyra lokalhyror, och att vissa lokaler inte används på det mest effektiva sättet. Förlaga är MDT (före detta moderna dansteatern) där dansevenemang fått en plats i Stockholms stad, och där dansfestivaler och föreställningar spelas över 30 gånger per år. Nu ska även teateraktörer kunna få ta plats i en gemensam lokal, enligt förslaget.

– Vi har ett rikt kulturliv i Stockholm, både bland kommunala och fria aktörer. Men lokalerna är ett välkänt problem. För många fria grupper äts stora delar av budgeten upp av lokalkostnader, medan andra inte har någon lokal över huvud taget, säger Rasmus Jonlund (L), Kulturnämndens och kulturmiljö­utskottets vice ordförande.

Enligt förslaget skulle en gemensam scen kunna leda till fler samarbeten mellan olika scenkonstgrupper. Samtidigt skulle fler kunna ha möjlighet att ha en lokal där det finns möjlighet att både repetera och spela. Det ger också möjlighet för fler att dela på administrativa och tekniska resurser som man annars är ensam om att betala för.

– Idag finns det många lokaler som inte används effektivt, där man till exempel använder en scen för att repetera på, som man egentligen skulle kunna spela någonting på. Därför vore det bättre om man kunde samarbeta kring lokalerna, säger Rasmus Jonlund.

Scenkonsthuset skulle inte vara en kommunal verksamhet. Istället vill man undersöka vilka olika möjligheter det finns att skaffa finans­iering, lokal och hur många grupper som skulle vara intresserade av den typen av verksamhet.

– Vilken lokal det skulle kunna vara kan diskuteras. Det kan finnas någon större lokal som kan frigöras, eller så kan man titta på stads­utvecklingsområden som Norra Djurgårdsstaden. Vi vill göra en kartläggning i ett förstaläge, säger han.

Även om tanken inte är att scenkonsthuset ska bli en kommunal verksamhet kommer en sådan satsning att kräva initiala investeringar. Men Rasmus Jonlund är övertygad om att ett scenkonsthus kommer att gem er kultur för kulturbudgeten i långa loppet.

– I långa loppet är blir det inte en kostnad. Tvärtom kan aktörerna få mer pengar över att skapa kultur för, om de inte måste lägga så stor del av sin budget på lokalkostnader, säger han.

Stockholms kulturborgarråd Roger Mogert (s) har själv inte sett Liberal­ernas förslag, som ska skickas till Kulturnämnden inför deras första möte i augusti. Men han säger att idén om ett scenkonsthus där fria grupper kan samarbeta låter som en bra idé.

– Det är en sympatisk tanke, men det är klart att det kostar pengar att ta fram en sådan institution. Utomlands är det vanligare att man inte har en fast scen, vi har inte riktigt arbetat så i Stockholm. Men skulle en aktör dyka upp skulle det vara intressant att stödja, säger han.

Att ett gemensamt scenkonsthus skulle kunna frigöra pengar i mindre scenkonstutövares finansiering tror Roger Mogert stämmer, men han menar att problematiken har sin början i mer långsiktiga strukturella problem:

– Att alldeles för mycket av pengarna går till fasta kostnader beror på att de kulturella verksamhet­erna är strukturellt underfinansierade. Det är definitivt ett problem i kultur­sektorn.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt