Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Demokratisk kapitalism i kris

Europas kris djupnar. Alla väntar på vändningen. Och om den uteblir?

Ett illavarslande tecken landar i postfacket: ”Den demokratiska socialismens nederlag” (Tiden), en tunn skrift av sociologen och chefen för Max Planckinstitutet i Köln, Wolfgang Streeck. I en sekellång glidflygning sammanfattar han 1900-talet som fem olika försök att gifta ihop kapitalism med demokrati.

I hans ögon har de två levt i ett skört och omaka äktenskap där parterna, kapitalägarna och vi andra, slitit i samma kaka från var sitt håll. Medan politikerna medlat.

Den första dejtingen under mellan­krigstiden slutade i sammanbrott, men efter andra världskriget följde trettio expansiva och därför hyfsat lyckliga år. Sedan blev det svårare igen.

Politikernas försök att på ena sidan möta kapitalisternas krav på hög avkastning, på den andra väljarnas krav på rättvisa och rimlig standard, ledde från 1970 till först ohållbart hög inflation, därefter till hög statlig skuldsättning – och slutligen till en avreglering som gav hög privat skuldsättning i stället.

Varje period ledde till kris och nya åtstramningar, och frågan den här gången är om det alls finns förutsättningar för fortsatt samlevnad. Det tror inte Streeck. För varje ny kris har väljarna fått mindre att säga till om, och nu, till sist, lär vi ungefär som i Grekland vackert få rätta mun efter bankernas och investerarnas goda vilja. Den sköra balansen är rubbad för gott och den demokratiska kapitalismens äktenskap som vi känt det är snart ett minne blott.

Har han rätt? Nja, som så många andra med profetisk blick för historiens drivkrafter, som Marx (och en och annan nyliberal), är hans determinism lite väl enkel: pengar är allt och politik mest ett opium för folket.

Men som bild av vad som faktiskt kan stå på spel dessa yttersta dagar är det ändå rätt tänkvärt.

Rätt titel på Streecks bok

I gårdagens DN Kultur fick boken ”Den demokratiska kapitalismens nederlag” (Tiden) av Wolfgang Streeck dessvärre fel titel.