Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/det-ar-kul-med-fragor-som-har-antingen-eller-svar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Det är kul med frågor som har antingen-eller-svar”

I P2:s nya radioserie ”Fråga musikprofessorn” svarar Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet, på lyssnarfrågor ihop med Maja Åström. Lundberg, 40, har tidigare tilldelats stora radiopriset.

1 Vilken är din egen specialitet inom musiken?

– Min forskning har framför allt gällt medeltiden och 1500-talets musik. Fast min första radioerfarenhet har jag fått genom arbetet med P2-serien om den svenska musikhistorien som vi startade 2015 och som har blivit en väldigt omfattande satsning. Det kommer att bli totalt 106 avsnitt.

2 Om madrigaler är ditt specialområde, vad har du för nutida musikböjelser?

– 1970-talets progressiva symfonirock i England och Italien – band som Yes, Genesis och King Crimson. Den musiken har jag alltid varit svag för och forskat lite i och dessutom spelat när jag var yngre.

3 I ert premiärprogram fick ni frågor om ­vargtoner, muzak och ­engelskt horn – finns det ­någon fråga du hoppas på nu?

– Det är alltid kul med frågor som har antingen-eller-svar, som hur man skiljer bra musik från dålig, finns det objektiva värden i musik eller är det bara helt individuella uppfattningar?

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt