Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Det bästa rådet – stryk mer!

Det är grönt och skönt, den 20 november och en alldeles speciell dag. Jag menar självklart inte årsdagen av segern vid Narva. Jag tänker på vår fantastiska Nobelpristagare Selma Lagerlöf. Varma och hjärtliga gratulationer på din stora dag, bästa Selma! Det vore förstås ett av jordens märkligaste under om du fortfarande levde. Men om du gjorde det kunde du fira otroliga 158 år i dag. Hurra!

Nej, usch, stopp!

Jag föll i samma fälla som många andra och skrev för mycket och för långt. Utrymmet i ordbehandlaren är till synes oändligt. Det finns inget som hindrar.

Inte sällan är det svårt att komma på vad man ska skriva, men så kommer inspirationen, och då känns det befriande att orden flödar. En del talar om flow. Det sköna flytet i skrivandet. Jag erkänner villigt att det var lustfyllt att skriva det inledande stycket om Selma.

Men det behöver strykas. Om datorn lockar med sitt oändliga utrymme, kan den få bjuda på sina effektiva redigeringsmöjligheter också.

Det första och enklaste rådet, som gäller nästan alla texter, är att man kan stryka inledningen. Om du skrivit flera sidor kan du ibland ta bort hela första sidan. Har du skrivit en kortare text kan du kanske stryka de första meningarna eller hela första stycket.

Det andra som du ofta kan stryka är din slutkläm. Kanske har du gjort ett halvlyckat försök att knyta ihop säcken på slutet. Men om det bara är halvlyckat så ska du inte låta läsaren lämna din text med minnet av det. Stryk!

Inne i texten finns det ibland meningslösa passager. I inledningsstycket skulle jag till exempel, utan att något går förlorat, kunna stryka meningen om Narva. Bara för att skribenten råkar ha slagit upp något på Wikipedia, behöver inte läsaren lida för det.

Bland de enskilda orden finns det dessutom en ordklass som jag tycker att man kan stryka oftare än andra: adjektiven. Bort med ord som stora och bästa. Din stora dag låter faktiskt ännu större utan stora. Stryk också ord som uttrycker det läsaren redan förväntas veta, som förstås och självklart.

Ja, läs min text med sträng syn, så kommer du att hitta ännu mer att ta bort.

Att fundera över språket är i alla fall ett sätt att fira Selma Lagerlöf i dag, nu när hon inte har någon bakelse. (Fast den slutklämmen borde jag nog ha tagit bort.)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.